2024. 05. 13.

Krisztus világa 2024. május - Szemle

Építsük nemzetünk egységét, szolgáljuk javát – Májusi ünnepeink – Munkás Szent József, Édesanyák napja, Urunk mennybemenetele, a Szentlélek eljövetele és Szentháromság vasárnapja – mind-mind Isten szeretetének magas csúcsai, és ezek emberi leképződése a szeretet hármas valósága: Isten – Család –Haza. Isten, aki mindenek fölötti, a család mindenben és a haza mindenek előtt. E három igazság tette naggyá Európa keresztény népeit. 

A 457. csíksomlyói fogadalmi búcsú is visszatükrözi a szeretet hármas igazságát: Isten-Család-Haza. A család a világ teremtésekor kezdődött, mivel Isten létrehozta a családot és lakóhelyül a Paradicsomot jelölte ki, ezzel hazát is adott. Életet és hazát Krisztusra kell építeni, így az örökkévalóságért dolgozunk. Az édesapák ültessék gyerekeik lelkébe a fenti hármas értéket, és az édesanyák kövessék a Szűzanya példáját, akkor megmarad kultúránk, megszilárdul keresztény és magyar jövőnk. A vezécikk zárószava: a pünkösdi Lélek segítségével közösen, szeretetben építsük nemzetünk egységét és szolgáljuk javát.
Örök evangélium – „E szavak után rájuk lehelt...” Jn 20, 19–23 – Bellon Gellért püspök elmélkedése. Figyelemre méltó, hogy feltámadása után az Úr szinte nem hagy időt a tanítványoknak arra, hogy magyarázkodjanak a szenvedése alatti viselkedésükről. Meg hogy olyan nehezen hitték el a feltámadást. Nem vár mosakodást, sem bűnvallomást. Hanem azon mód rájuk leheli a Szentlelket, fizikailag is kifejezi a Lélek kiáradását bensejéből. A kételkedés és bizonyosság állapotában kapják a Szentlelket, a küldetést. És itt mutatkozik meg a mi Urunk mérhetetlen irgalma. Mert mintha e három érzés és állapot öröklődne korról-korra az egyházban: a feladatoktól való félelem és a birtokolt lelki valóságtól való tettbeli lemaradás mellett a Lélek küldetésének erejében való mozgás. Ezért van az, hogy az egyházon mindig van kritizálni való. A cserépedényt sohasem szabad összetéveszteni a benne hordott kinccsel! Jézus is a kincsre nézett, s nem az apostolok gyarlóságait számolgatta. És volt bátorsága cserépedénybe tenni kegyelmi kincseit. (4. oldal)
A Lélek ajándékai – Hofher József jezsuita atya írása a Szentlélek hét ajándékáról szól. A Szentlélektől származó bölcsesség segít, hogy közelebb kerüljünk Istenhez, megértsük őt és az életünket. Segít az igazság megértésében, megismertet dolgokat. A tanács adománya útmutatónk és bátorítónk. A jámborság tiszteletre és kötelességre sarkall. A tökéletes szeretet kizárja a Félelmet. Az Úr félelme: annyira szeretem, hogy félek attól, hogy megbántom. Egészséges tiszteletet érzek iránta. Ő Isten, én ember vagyok, és mindent értem teremtett, és értem, üdvösségem érdekében cselekedett. (5-6. oldal)
A római szentmisekánon szentjei: Ifjabb Szent Jakab, Fülöp, Bertalan, Máté, Simon és Tádé apostolok. (2. rész) Dr. Jakubinyi György ny. érsek atya a Szentírás és a Szenthagyomány alapján bemutatja a megnevezett apostolokat, működésüket és tiszteletüket, ahogy a római szentmisekánonban megemlékezünk róluk. Számos kuriózum mellett exkurzusként Iskarióti Júdás apostolról, Simon fiáról is ír, hiszen apostol volt, bár hűtlen lett. Amikor az Úr Jézus azt mondta, hogy jobb lett volna, ha meg sem született volna, akkor Júdás az árulás – halálos bűn állapotában van, vagyis kárhozott, de ez még nem mond semmit a jövőre vonatkozólag. Az érsek atya ezután kifejti, hogy az Anyaszentegyház égi jelek, csodák alapján szenteket avat, de az Anyaszentegyház ennek ellenkezőjét nem gyakorolja, mert erre nincs küldetése: szenteket avat, de ördöggé avatás nincs! Egyetlen emberről sem jelentette ki az Egyház, hogy elkárhozott, még Júdásról sem, hiszen nem ismerjük a felakasztott Júdás utolsó gondolatait. (6-10. old.)
Hogyan lett A Nagy Ő sztárjából keresztény influencer? – Madison Prewett az amerikai A Nagy Ő 2020. évi szériájának második helyezettje lett. Peter Weber, az akkori főszereplő neki adta volna a szívét, azonban a lány visszautasította a sztárt, mivel nem akart megalkudni az értékrendjében, ugyanis elhatározta, hogy hithű keresztény férjet szeretne, és házasság előtt nem fekszik le senkivel. – Nagy Vanda a Margaret-blog.com szerkesztőjének írása. De hogyan alakult az élete a 24 éves lánynak a műsor után? – kérdésre, pro és kontra lázas reakciók elmondása után, Madison tanuságtétele evangéliumi, amit  fiataloknak, pároknak mond: Ne azért randizz valakivel, hogy olyan emberré váljon, amilyet elképzeltél! Amiatt randizz valakivel, amilyen ember ő most! Semmi sem éri meg az Istennel való bensőséges kapcsolatod kockáztatását! Bízd rá Istenre a szerelmi életed alakulását. Különben egy olyan boldog élettől fosztod meg magad, amilyenre a legvadabb álmaidban sem gondoltál. Madison 4 fő tanácsával zárul a cikk. (11-12.)
Ég és Föld között Istennel – Bakó Mária Hajnalka kvíze. Szent Fülöp apostol életével kapcsolatban ismereteinket evangéliumi, bibliai és művészettörténeti szempontból is ellenőrizhetjük. (13. oldal)
Derűs oldal: Zene füleimnek – Üdvözlöm asszonyom, én vagyok a zongorahangoló. – Igen?! És kí hívta magát? – A szomszédok! :-)  Keresztrejtvény-ben a Kisomlyó-hegyén álló Salvator-kápolna előtti kőkeresztre felvésett kérés rejlik. 
A lap Sík Sándor – Imádság humorért című versével zárul. Kívánok jó olvasást és ‘a Szentlélek humorát. Több ez, mint távolbalátás, Közelnél is közelebb, Ez tanít meg mosolyogni/ Szenteket és bölcseket.’

KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a plébániákon, a kézbesítőknél és a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159  0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc. ISSN: 2558-8389.

Kedves Olvasó, mivel a Májusi szemlét elolvasta, ezért a Krisztus világa 2024. áprilisi számát elektronikus formában jutalmul kapja:

https://drive.google.com/file/d/17Pfn0BYw3UGmcnPJoRmSxH9LiDm_eYHm/view?usp=sharing

Tisztelettel és imádsággal, 
                                        a főszerkesztő

2024. 05. 11.

Hirdetés: 2024. május 12.

1.
Ma a Tömegtájékoztatás világnapja perselyezés a gyulafehérvári katolikus sajtó javára. Délután 4 órakor családos mise.

2. Májusi ájtatosságot, a lorettói litániát minden este 18:45-től végezzük. 


3. Kedden Szent Antal nagykilenced 5. keddje, elmélkedés az esti misén. Előtte Márton Áron boldoggáavatásáért tartjuk a kilencedet. 18 órától rózsafüzér, utána litánaia. A szentmise után szentségimádás.


4. A bérmálkozók ifjaknak kollokviuma kedden-szerdán-csütörtökön du. 16-18:30 óráig.

5. A plébániai hittanóra szünetel ezen a héten.

6. A bérmálkozóknak pénteken 16 órakor próba, 17 órától szentgyónás. A szülők és bérmaszülők szintén pénteken 18 órától végezhetik el a szentgyónásukat.

7. Mindenki a saját plébániáján készüljön fel lelkileg a pünkösdre, gyónását végezze el a plébánia templomában, hogy tiszta lélekkel indulhasson a csíksomlyói búcsúra. Ha kórházba kell menni, akkor otthon megmosakszunk, és nem a kórházban kezdünk mosakodni!

8. Szombaton két zarándokvonat utasait fogadjuk a Millenniumi templomnál 8 és 9 óra között. Kürtőskalácsal és vízzel kínáljuk meg zarándokainkat! - kifejezve ezzel is összetartozásunkat. Akik egy kürtőskalácsal szeretnének hozzájárulni, annak árát szíveskedjenek befizetni a "Nagymama" kalácssütőnél (a Megyeháza előtti vásáron). Szombaton reggel ideszállítják, hogy friss legyen és a papír ne ragadjon bele a cukorba.

9. Pünkösdszombatján du. 5 órakor a Szakszervezetek Művelődési Házában a Spectrum Színház előadja Szent Kinga Gyűrűje misztériumjátékot, Kinga születésének 800. évfordulóján. Az előadás ingyenes, a végén az Ószandeci lengyel testvérek egy Szent Kinga festménnyel ajándékozzák meg plébániánkat, amit a Szécsenyben építendő Szent Kinga templomban fogunk elhelyezni.

10. Szombaton 20 órától a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes kÚtjaink című műsorát adja elő a Városi Művelődési Házban. Jegyeket elővételben a bileta.ro weboldalon, és a helyszínen lehet.

11. Pünkösdvasárnapi szentmisék: 7:00, 8:00, 10 órakor bérmálási mise, és este 7 órakor.

12. Krisztus világa májusi, pünkösdi száma kapható.

 

2024. 05. 10.

Elsőáldozók I. csoport - 2024.V.5.

  Első szentáldozás 2024. május 5.

Az elsőáldozás az Oltáriszentség első alkalommal történő vétele.  Csíkban a szokáshoz híven székelyruhába öltöznek az elsőáldozók. A gyermekek elsőáldozáshoz bocsátása csak akkor megengedett, ha: 1. gondos fölkészítésben részesültek; 2. kellő ismerettel rendelkeznek; 3. képességük szerint felfogják Krisztus misztériumát, s az Úr testét hittel és áhítattal tudják magukhoz venni; 4. előzőleg szentségi gyónáshoz járultak (913.k. 1.§, 9l4.k.). 


Isten gyermekei vagyunk, szeretjük Jézust és vele akarunk találkozni, ezért jövünk minden vasár- és ünnepnap szentmisére. A szentmisén úgy veszünk részt, hogy imádkozunk, énekelünk, figyelünk Jézus tanítására és áldozunk.  
Mindenki áldozhat, aki szereti Jézust és felkészült lelkileg és testileg. 
Lelkileg úgy készülünk, hogy megvizsgáljuk lelkiismeretünket, s ha szükséges szentgyónást végzünk, mert csak tiszta lélekkel szabad áldozni. 
Testileg úgy készülünk, hogy ünneplőbe öltözünk és áldozás előtt egy órás szentségi böjtöt tartunk. A szentáldozásban pedig az értünk meghalt és feltámadt Jézus Krisztust vesszük magunkhoz az Oltáriszentségben. 
Életünk nagy eseménye az elsőáldozás és minden szentáldozás, mert Jézust vesszük magunkhoz, aki örök életet ad nekünk. Az elsőáldozás napján megköszönjük Istennek, szülőknek, testvéreknek, keresztszülőknek, nevelőknek és papjainknak azt a sok jót, amit tőlük kaptunk, és megígérjük Jézusnak, hogy az ő szeretetében akarunk élni.

Jézus a + én = ∞. Azaz Krisztus és én abszolút többséget képviselünk.

Aki téged jobban szeret, mint én, azt jobban szeretheted, mint engem! - olvasható a tövisi pálos templom feszületének szalagiratán. Előbb szeretett minket, meghalt és feltámadt értünk. Szentségi módon nekünk adja önmagát. Ő minden ember boldogságának forrása. 





















































































































































































Hv.6.B 2024.V.5. - elsőszentáldozás - szentbeszéd









































































2024. május 5-én az I. csoportban 22 kislány és 39 fiú járult elsőszentáldozáshoz.

Isten áldása kísérje továbbra is ezeket az aranyos gyerekeket. Imádsággal, a pap bácsik :-)