Częstochowa is ezzel misézik: a pálosok bora
A magyarországi szerzetesrendek közül a magyar
alapítású pálosok voltak az elsők, akik boros „vállalkozásba” fogtak
szőlő nélkül (a pannonhalmi bencések saját szőlőből készítik boraikat).
Öt éve készül pálos bor, rendszerint egy száraz és egy félédes – még
Częstochowában is ezzel miséznek a pálos szerzetesek.
A
pálos rend is keresi, hogy mi segíti a mindennapi életét, hogy mi az,
amivel erősíteni tudja saját gazdálkodását, és ami egyúttal
összeegyeztethető a szerzetesi élettel is – mondta a Magyar Kurírnak Dr.
Szentirmay Tamás, a rend tartományfőnöki hivatalának vezetője. A
misebor az egyik ilyen lehetőség, de mivel ők maguk nem tudnak bort
termelni, kerestek hozzá partnert: egy olyan borászatot, amely a
szőlőtermő területeit tekintve hitelesen, élő módon, de történetiségében
is összeköthető a pálos renddel.
A Pécs melletti Jakab-hegyen már
a 13. század első felében éltek szabályozott remeték, akiknek a pécsi
püspök adott regulát, még azelőtt, hogy Boldog Özséb a Pilisben
összegyűjtötte volna a remetéket, mely utóbbi közösséghez aztán később a
Pécs-környékiek is csatlakoztak. Azaz ilyen értelemben ez a „legrégebbi
pálos hely”. A későbbiekben itt volt ugyanakkor a pécsi székeskáptalan
szőlője is. Ma pedig itt található a Pécsi Tudományegyetem
Természettudományi Kar Szőlészeti és Borászati Intézetének szőlőbirtoka.
Ez a szőlőtermő terület így mindenben megfelelt a pálos rend fenti
alapvetéseinek, ezért öt éve ezzel az intézettel kötött szerződést a
pálos bor előállítására.
A
magyar pálosok már a középkorban is termeltek bort – például
Badacsonyban. Néhány éve, amikor Badacsonytomajban II. János Pálnak
állítottak emléket, egy emléktáblát is felavattak az egykori pálos
kolostor emlékére. A középkorban egyébiránt nem fehérben, hanem
szürkében jártak a pálosok, így ők úgy tartják, hogy velük kapcsolatos
a „szürkebarát” szőlőfajta és bor elnevezése.
Ma a pálosok
többféle szőlőből válogatnak, úgy, hogy minden évben megvizsgálják,
mely tétel a megfelelő számukra. Kétféle bor fut a
Pálos név
alatt, az egyik egy száraz, ami - egy évet kivéve - minden évben
olaszrizling volt eddig, a másik pedig egy félédes, ami cuvée (azaz
többféle szőlőből készül - alapja pedig többnyire a zenit nevű pécsi
szőlőfajta). Tételenként általában 700-1000 palack készül. Ebből
miséznek a magyar pálosok, sőt ezt használja a szentmisékhez a budapesti
apostoli nunciatúra és a częstochowai pálos kolostor is.
–
Nemcsak az a célunk a pálos borral, hogy jó minőségű legyen a
miseborunk, hanem az is, hogy a pálos rendet minél több helyen
megismerjék – mondta a Kurírnak Bátor Botond tartományfőnök. – Az
egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrendet sokan sokféle forrásból
ismerik, de mi azt szeretnénk, ha a velünk kapcsolatos ismeretek
rajtunk keresztül jutnának el az emberekhez, mivel vannak olyan egyházon
kívüli erők, amik kicsit kisajátították ezt a rendet maguknak. Ők az
egyházon kívül ápolnak egy állítólagos pálos filozófiát, sajátos vallási
köntösbe öltöztetve mindezt. Emellett jogtalanul használják a pálos
nevet, sokszor a kereskedelemben is – szögezi le a tartományfőnök. Hozzáteszi:
a jövőről nehéz beszélni, de nagy az érdeklődés a pálos misebor iránt,
amiben szerepet játszhat az is, hogy vannak, akik ezen keresztül
találnak kapcsolatot a rendhez. A külföldi pálos kolostorok is
érdeklődnek a magyar pálos bor után.
Kérdésünkre Bátor Botond
kifejtette: más rendtartományok nem készítenek, illetve nem készítettnek
bort, erre amúgy is talán csak a horvátoknál lenne esély a klíma miatt,
az Egyesült Államokban és Ausztráliában pedig nincs hagyománya a pálos
bornak. „A tradíció az, ami nekünk lehetőséget ad” – vallja a
tartományfőnök.
Kereskedelmi
forgalomban kizárólag az említett intézetén keresztül, és csak kevés
helyen kapható a pálos misebor, mivel Bátor Botond szerint olyan magas
árréssel dolgoznak a kereskedők, hogy ugyan tárgyaltak többel is, de
végül letettek a bor szélesebb piacra dobásáról. Bátor Botond ugyanakkor
leszögezte: csak akkor lehetünk biztosak abban, hogy egy, a pálos
renddel kapcsolatba hozott termék jogosan használja a pálos elnevezést,
ha az vagy a rend terméke, vagy olvasható rajta, hogy a pálos rend
engedélyével használják az elnevezést.
A következő év pálos bora
Szentirmay Tamás és Hartman Beatrix, az intézet borászati vezetőjének
elmondása szerint újfent egy (még tavalyi szőlőből készült) száraz
olaszrizling és egy (idei szőlőkből készült) félédes cuvée lesz, utóbbi
nagyrészt pinot blancból, jázminból és biankából készül, de kisebb
mennyiségben van benne például camelot és más
„rezisztencia-nemesítésből” kikerülő fajták is. A 2012-es pálos borból
fajtánként 11 hektoliter készül. A Pécsi Tudományegyetemmel egyébként a
rend épp most szerződött le a következő öt évre – azaz a következő öt
évben biztosan lesz pálos bor. A 2012-es félédes cuvée már palackozva
van, és az olaszrizlinget is palackba töltik karácsonyra.
Forrás: Magyar Kurír, 2012. nov. 29.