2013. 07. 11.

A teljes szeretet

Egyházi örökség - Csíkszereda 360 - Virtuális séták Csíkban

www.csik360.ro/HU/Barangolas/Egyhazi_orokseg.aspx - Tárolt változat

Rohanó világunkban az idő és költségeink célszerű felhasználása végett már előre szétnézünk, szívesen tájékozódunk úti célunk helyszínéről, a hangulatról, a nyitvatartási és fogadó órákról, hogy se időnket, se pénzünket vagy energiánkat ne pazaroljuk hiába és idegeinket se őröljük fel. Ma a világháló, a műholdas rendszer és a panorámakép (körkép) segítségével olyan térhatású látványban lehet részünk, mintha a helyszínen állnánk. Panorámaképet általában több összeillesztett fotóból nyerhetünk. A panorámatechnika alapkövetelménye a stabil állvány. Minél stabilabb, vagyis profibb állvánnyal dolgozunk, annál nagyobb hatékonysággal tudjuk képeinket összeilleszteni. A panorámafotók készítése régebb csodaszámba mentek, ma a digitális fényképezés segítségével könnyedén elkészíthetjük. A legegyszerűbb panoráma a síkpanoráma, ami akár egy meglévő fotóból kivágva is készíthető. Ez a síkban eltolt kameraképek egymásutánja. Rajta a tárgyak nem torzulnak. 
A másik típus a hengeres panorámafotó, amit a fényképezőgép elforgatásával készítünk. Fontos az, hogy a kép készítése közben a fényképezőgép egy pont körül forogjon, illetve az is, hogy a gép tengelye függőleges legyen, különben az elkészült panorámaképen ferde horizontot fogunk látni, ferdülő épületekkel, tárgyakkal és emberekkel. Fotózás közben egy pontban állunk és csak a kamerát mozgatjuk. Innét is származik a neve. Így akár 360 fokos látószögű képet is kaphatunk. 
Ennél egy kicsit nehezebb, de talán látványosabb a harmadik panorámatípus a gömbpanoráma. A fényképezőgépen kívül szükségünk lesz egy úgynevezett halszem objektívre. Ennek felhasználásával a fényképezőgép 180 foknál nagyobb szögben tud felvételt készíteni, így egy teljes gömb képét össze tudjuk állítani a részletekből. Összeillesztés után a képet megtekintve olyan érzésünk támad, mintha a helyszínen lennénk. A képet egérrel "ráncigálva" nézhetsz körbe a gömb belsejében.
Életünket, ha szépnek akarjuk élni, ha majd egészben, harmonikusan szeretnénk látni minden torzulás nélkül, akkor a körkép (panoráma) készítéséhez hasonlóan naponta stabilabb, egyre profibb állványunk, fixpontunk legyen. Ez pedig a szeretet, Isten szava bennünk. Életünk stabilitását mindig Isten szeretet adja. Már a fogantatásunk pillanatában lelkünkbe adta. A szívünk az a stabil állvány, ahonnan rálátunk a világra. Mózes így szólt a néphez: közel van hozzád a törvény, a szádban és a szívedben, így hozzá szabhatod tetteidet (MTörv 30,10-14). Szeretjük a szüleinket, testvéreinket, népünket. Jézus azt akarja, hogy ne csak magunk körülieket szeressük, hanem tágítsuk ki szívünket az ő mértékére:  mindenkit akarjunk szeretni, az ellenséget  is, a teremtett világot is tudjuk átölelni (Lk 10,25-37). Jézus Krisztus a láthatatlan Isten képmása, minden teremtmény elsőszülötte. Mert Isten benne teremtett mindent a mennyben és a földön (Kol 1,15-20). Benne lakik az egész teljesség, ha őhozzá kapcsolódunk, akkor "megnyugszik Benne a szívünk".  

“A kereszten kiontott vérével békességet szerzett mindenkinek.” Kol 1,20.
 
 Darvas-Kozma József

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése