2013. 07. 07.

2. Ha kérdezel? - Válaszolok.


- Hogyan születik meg lelkünk békéje?
- Isten szeretetének a megtapasztalásából fakad a béke, ahogy azt Szent Ágoston is megtapasztalta: „Nyugtalan a szívünk, amíg meg nem nyugszik benned, Isten.” Az Istenre vágyó ember lelke mélyén, felfogja a neki szóló üzenetet, és Krisztus által biztonságban, békében részesül. Erről számtalan keresztény tanúskodik. 
- Konstantinápoly példás püspöke a papok és a szerzetesek életét megreformálta, az eretnekek ellen fellépett, missziózta a gótokat. Nem félt rámutatni a társadalom szociális bajaira sem, az üldözötteket védelmébe vette.  Ezért magára haragította Eudoxia császárnőt és kegyenceit. A császárnő a püspöki templom előtti téren szobrot állíttatott magának. A nagy zsivaj akadályozta a templomi liturgiát, amit János püspök szóvá tett. Eudoxia száműzetésbe küldte. Meghurcoltatása 404. szeptember 9-én kezdődött el. Aranyszájú Szent János  ezt mondta Eudoxia császárnőnek: „Hová tudsz száműzni, ahol ne lenne jelen az Isten?” Először az örményországi Kukuszoszba vitték, három év múlva a Fekete-tenger menti Pitüoszba indították. A gyalogosan hajtott és legyengült püspök már nem ért száműzetése helyére. Útközben a pontoszi Kománában 407. szept. 14-én magához veszi az Eucharisztiát, és Dicsőség mindenért Istennek. Ámen” - szavakkal ajkán meghal.
- Az 1848/49-es szabadságharc elbukása után évekig bujdosó, raboskodó Bajza József is erről a belső békéről és szabadságról vall: „Lelkem titkos otthonában, én urat nem ismerek.”

Csatolt kérdés:
1. Ha kérdezel? - Válaszolok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése