2013. 07. 03.

Szívük egy részét adták

Az isteni gondviselésből alakult ez a kapcsolat. Nagyon fontos, hogy a két kegyhely együtt akar működni Mária tiszteletében – fogalmazott Marian Waligóra, a czestochowai kegyhelyigazgató. A lengyelországi egyházi méltóság a csíksomlyói kegyszobor másolatának átadásakor beszélt a Jasna Góra-i zarándokhelyről, illetve a csíksomlyói ferencesekkel kialakított baráti kapcsolatról.
marian atya_bMarian Waligóra, a czestochowai kegyhelyigazgatóNemrég számoltunk be a Budapestről elindult Fekete Madonna-zarándoklatról, melynek során vonattal szállították a lengyelországi Czestochowába a csíksomlyói kegyszobor másolatát. A lengyelországi pálos és csíksomlyói ferences kegyhely közötti kapcsolat tavaly pünkösdkor kezdődött. Akkor a lengyelországi pálosok a Fekete Madonna kegykép hű másolatát adományozták a kegytemplomnak. A szeretet és barátság ajándéka nem maradt viszonzatlanul: múlt héten a csíksomlyói Mária-szobornak a marosszentannai Demeter József által készített mérethű másolatát vehették át a lengyelországi pálos szerzetesek. A kegyszobor a több mint hétszáz zarándokot szállító, a budapesti Misszió Tours Utazási Iroda által szervezett különvonattal érkezett a lengyelek lelki központjába.

Nemcsak a lengyelek nemzeti kegyhelye

„Az ilyen nagyszabású zarándoklatok azt mutatják, hogy Jasna Góra nem csak a lengyelek nemzeti kegyhelye” – fogalmazott a zarándoklat egyik programja után Marian atya. A kegyhelyigazgató hozzátette, a történelem folyamán úgy alakult, hogy a czestochowai kegyhely a lengyel nép szentélyévé vált. „Úgy látjuk azonban, hogy ennek a kegyhelynek az élete folyamatosan változik. Számos más nemzetiségű zarándok érkezik hozzánk, ezek közül jelentős csoportot képviselnek a magyarok. Számunkra nagy élmény ez” – magyarázta a pálos atya.
Az egyházi méltóság szerint az, hogy az elmúlt két évtizedben egyre jelentősebb és egyre nagyobb a Fekete Madonna tisztelete, leginkább Boldog II. János Pál pápának köszönhető. „Ő volt az, aki igazán híressé tette ezt a kegyhelyet. Jóleső érzés például emlékezni arra, hogy 1991-ben itt tartották meg a világifjúsági találkozót” – említette az atya. Mint kiemelte, történelmi jelentőségű, és a kegyhely életében meghatározó esemény volt, hiszen az volt az első alkalom, hogy az egykori Szovjetunió országaiból származó fiatalok a pápával találkozhattak. „Nagyon fontos számunkra egyébként az az együttérzés, ami a magyarokban van irántunk. Minden zarándoklat alatt érezni barátságukat és támogatásukat” – mondta a kegyhelyigazgató.

Kölcsönösen építik a Mária-tiszteletet

Marian atya elmondta, Budai Lászlónak, a Misszió Tours Utazási Iroda vezetőjének, illetve Székely Jánosnak, Esztergom-Budapest római katolikus segédpüspökének volt az ötlete a kölcsönös ajándékozás, amit mindkét rész szívesen felkarolt. „Ami fontos, hogy a két kegyhely együtt akar működni Mária tiszteletében. Mi pálosok nagyon örülünk annak, hogy ilyen szép Mária kegyszobrot kaptunk. Úgy érzem, isteni gondviselésből alakult ez a kapcsolat, hiszen a lengyelek egyik legfontosabb szimbólumát vittük Csíksomlyóra, és ugyanilyen lelkülettel az erdélyi magyarok szívük egy részét hozták erre a kegyhelyre” – zárta a beszélgetést a pálosok kegyhelyigazgatója.

A Fényes Hegy

A Jasna Góra-i pálos kolostor – magyar jelentése Fényes Hegy – Lengyelország legnagyobb tisztelettől övezett zarándokhelye Częstochowa városban, a Warta folyónál. Az épületegyüttes részben gótikus, részben barokk stílusú. A kolostor a lengyel vallási és nemzeti szabadság szimbóluma. Itt található Európa egyik legismertebb Szűz Mária-ábrázolása, a częstochowai Fekete Madonna-ikon, amely az 1382-es alapítás körül került a kolostorba. A Mária-kép csodáiról több hír kering. Az egyik szerint minden pénteken a vecsernye idején egy angyal keze a leplet levette róla, szombaton azonban ugyanazon időben újra letakarta. Teljes 24 óráig ragyogott a kép, nappal akár a nap, éjjel akár a hold. II. Gergely pápa Germán konstantinápolyi püspökhöz írt levelében pedig azt írja, hogy ahányszor a várost saracenusok vagy más hitetlenek ostromolták, a polgárok, bízva Mária védelmében, a képet az ájtatosok éneke és imája közben körülhordták, s mindig megmenekültek a veszedelemtől.

Rédai Botond - zarándok, újságíró

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése