2013. 07. 02.

Menni és találkozni


A magyar nyelvterületen július 2-a az áldott állapotban lévő Boldogságos Szűz Mária ünnepének neve: Sarlós Boldogasszony, liturgikus neve Szűz Mária látogatása Erzsébetnél, latinul Visitatio Beatae Mariae Virginis. A keleti egyházban másfél évezrede ünneplik, a nyugatiban a 13. század óta. Az egész egyház számára 1389-ben VI. Orbán pápa rendelte el az ünnepet.
Az örvendetes rózsafüzér 2. titkát, Szűz Mária és Erzsébet, illetve a két magzat, Jézus és Keresztelő János találkozását és János megszentelődését ünnepeljük. A két unokanővér, Mária és Erzsébet találkozásakor Erzsébet betelt Szentlélekkel, méhében megmozdult, ‘repesett’ a magzat (Lk 1, 39-56).
Az eredeti, július 2-i dátum, 9 nappal Keresztelő Szent János születése után, az Erzsébetéktől búcsúzó és hazainduló Máriához kötődik.
Sarlós Boldogasszony napján az aratók megjelentek a templomban, ahol a pap megáldotta őket és szerszámaikat, és a következő nap kezdődött az aratás.
Főegyházmegyénk ordináriusa ez időtájt szokta kiküldeni  az új dispoziciókat. Éppen ezért a reggeli szentmisét  főegyházmegyénkért és azokért a paptestvérekért ajánlottam fel, akik új állomáshelyre mennek, hogy a Boldogságos Szűzanya lelkületével tudjanak indulni és akikhez érkeznek, azok Szent Erzsébet asszony örömét árasszák feléjük. Munkájukat a Szentlélek áradása kísérje, hogy legyen lelki megújulás. 
Szent Pál buzdítása ma nagyon találó:
Testvéreim! Szeressetek tettetés nélkül, irtózzatok a rossztól, ragaszkodjatok a jóhoz. A testvéri szeretetben legyetek gyöngédek egymáshoz, a tiszteletadásban előzzétek meg egymást. A buzgóságban ne lankadjatok, legyetek tüzes lelkületűek; az Úrnak szolgáltok. A reményben legyetek derűsek, a nyomorúságban béketűrők, az imádságban állhatatosak.
Segítsetek a szenteken, ha szükségben vannak, gyakoroljátok a vendégszeretetet. Áldjátok üldözőiteket, áldjátok, és ne átkozzátok. Azokkal, akik örülnek, örüljetek, és a sírókkal sírjatok. Éljetek egyetértésben. Ne legyetek fennhéjázók, hanem alkalmazkodjatok az egyszerű emberekhez”. (Róm 12, 9-16b)
Jézus Krisztus kegyelme segítsen az új aratásban.
A helyben tovább dolgozóknak szintén Szent Pál mondja: Szítsd fel magadban Istennek ajándékát (...)  Isten nem a félénkség lelkét adta, hanem az erő, a szeretet és józanság Lelkét…” (2Tim 1, 6-7)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése