2013. 07. 11.

Európa legkiválóbb nevelője

A Szent Benedek érem
-->Július 11-én az európai kultúra alapozójára, Európa fővédőszentjére, Szent Benedekre emlékezünk. -->A szerzetesek atyjának, az ,,építő ember''-nek, Isten Egyháza ,,legkiválóbb nevelője''-nek életéről Nagy Szent Gergely pápa írt. 
Benedek a nyugatrómai birodalom bukása (476) után 480 táján született a középitáliai Nursziában. Gyermekként sokat töprengett és imádkozott s alig 14 éves korában kimondta a döntést: el fogja hagyni a világot. A Sabin hegyekben, a Subiaco melletti barlangban csaknem 35 évet töltött az elmélkedésben és imádságban. Pásztorok akadtak rá, hamar hírét vitték. Sokan tanácskéréssel keresik fel, de még többen csatlakoztak hozzá. A régi római nagyság haldokolt, s az emberekbe nagyobb készség támadt az evangéliumi tanácsok szerinti életre. Sorra alapította a szerzetes telepeket, ahol mindegyikükben 12-12 szerzetes lakott. Bensőséges szerzetescsaládi élet folyt e szerzetestelepeken. Közel járt az 50. évéhez, amikor megbízható szerzetesekre hagyta a telep vezetését és ő Rómát Nápollyal összekötő országút menté Monte Cassinoban állapodott meg, s 529-ben megalapította a bencés rend anyaházát. Az itt töltött 14 év intézményének jelmondata (Ora et labora = Imádkozz és dolgozz!) szerint a bensőséges lelkiélet és a kézimunka ideje volt. Élete vége felé már egész Itáliában ismert lett szellemi és erkölcsi nagysága. Az ő és szerzetesrendjének életvitel lett a vándornépek megszentelője és Európa megteremtője. Meghalt 543. március 21-én, ezért került ünnepe márc. 21-re. A szenthegy főoltára elé temették. Azóta Szent Benedek sírja lett ihletője mindazoknak, akik elhagyták a világot, hogy annál erőteljesebben dolgozzanak a világért, s elnyerjék az örök életet.
A longobárd ostrom elől Szent Benedek és Skolasztika földi maradványait Monte Cassinóból az Orleansi egyházmegyében levő Fleurybe, Saint-Benoit-sur-Loire monostorba vitte két bencés. Ezért a francia bencések július 11-én ünnepelték Szent Benedek transzlációját. Ez megtalálható a 12. századi bencés Pray kódexben, a Tratros városban 1466-ban másolt pálos Müncheni-kódexben és egy kalendáriumban. VI. Pál pápa 1964-ben Szent Benedek Európa fővédőszentjének ünnepét erre a napra tette.
A Szent Benedek érem felirata:

CSSML = Crux Sacra Sit Mihi Lux = A szent kereszt legyen a fényem.
NDSMD = Non Draco Sit Mihi Dux =Ne legyen az ördög a vezérem.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése