2013. 07. 18.

F pp az életet védelmezni kell fogantatásától kezdve


Ferenc pápa üzenetet intézett Írország, Skócia, Anglia és Wales katolikus híveihez. Arra szólítja fel őket, hogy védelmezzék az életet a fogantatás pillanatától kezdve a természetes halál bekövetkeztéig. A pápa üzenetében utal rá, hogy a brit szigeteken minden évben – az egyes országokban más és más időpontban – megünneplik az élet napját. A Szentatya hangsúlyozza az emberi élet felbecsülhetetlen értékét.
A leggyengébb, leginkább sebezhető, beteg, idős emberek, a meg nem született életek és a szegények is Isten teremtésének remekművei, Isten képmásai; elrendeltetésük, hogy örökké éljenek és megérdemlik a legnagyobb tiszteletet. Az Életvédő Nap járuljon hozzá annak biztosításához, hogy az emberi élet mindig az őt megillető védelemben részesüljön – hangzik a pápa imája.

Az idei Életvédő Nap témája: „Őrizd az életet, megéri”. A mottó idézet Jorge Mario Bergoglio bíboros 2005-ben mondott homíliájából, amelyet a várandós anyák védőszentje, Szent Raymund Nonnatus tiszteletére mutatott be. A XIII. században élt katalán szerzetest a hagyomány szerint császármetszéssel hozták a világra egy nappal azelőtt meghalt édesanyja testéből.

Az idei Életvédő Napon különösen nagy gondot fordítanak a meg nem született gyermekekre és édesanyjukra; az idősekre, azokra, akiknek öngyilkos szándékaik vannak, valamint családjaikra. Az angliai és walesi püspöki konferencia (Cbcew), valamint az ír püspöki konferencia (Icbc) egy-egy jegyzékben magyarázza meg a főpásztorok célkitűzését: „Kedvezni kell az együttérzés és figyelem légkörének, amely támogatja az életet a legnehezebb pillanatok és személyes életkörülmények idején is”. Utalnak Buenos Aires volt érsekének 2005-ben mondott szavaira: „mindenki kötelessége, hogy gyöngéden és emberi szeretettel gondozza az életet”.

Skóciában az Életvédő Napot május utolsó vasárnapján ünneplik, Angliában és Walesben július 28-án, Írországban pedig október első vasárnapján tartják.

Anglia és Wales püspöki konferenciája hivatalos honlapján (www.dayforlife.org) már közzétett különféle információs segédanyagokat a közelgő, július 28-án esedékes napra. Az Egyesült Királyság plébániáira félmillió szórólapot küldtek szét. Az összegyűlt adományokat idén is az oxfordi „Anscombe” Bioetikai Központ támogatására fordítják.

(A központ Gertrude Elizabeth Margaret Anscombe 1919-2001 között élt brit filozófusnő nevét viseli).
VR

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése