2013. 07. 07.

1. Ha kérdezel? - Válaszolok.


- Miért kell kérni Istentől azt, amit ő maga akar teljesíteni, hiszen tudjuk, hogy Isten üdvözíteni akar minden embert? 

Mert azt akarja – mondja P. Barsi – , hogy ebben az üdvözítő akaratban mi is részt vegyünk, ne csak felületesen, hanem az ő üdvözítő akaratával egyesülten, s így mi is oka lehessünk testvéreink üdvösségének.
- Így van ez a természetes emberi élet továbbadásával is. Isten akarja, hogy emberek szülessenek a földre, de ezt a legnagyobb ügyet is a férfira és nőre bízza. Így a személyek közreműködése által teremtő közösség alakul ki.
- A házasság, a szerető családi élet szintén a személyek állandó kapcsolata által jön létre. Ha mindenki kitalálná a másik gondolatait, és óramű pontossággal végezné feladatát, akkor a szülők viszonya olyan statikus lenne, mint templomban az oszlopoké. A be nem fejezett életállapot szükségessé teszi a személyek kapcsolatát, párbeszédét, mert a személyek kölcsönös együttműködése által valósul meg a szerető közösség.
- Isten a hivatások ügyét is megosztja velünk, hogy az örök élet terjedésében – a lelkek újjászületésben – is közreműködjünk vele. Ez a kényelmes magánélet, egyéni kedvtelések, spontán ötletek irányította életvitel teljes felszámolását jelenti. Rendet, kiszámíthatóságot követel a mások felvállalása, no meg számtalan lemondást, áldozatot. Nehéz, de csodálatosan szép életforma ez, mert maradandó gyümölcsöt terem.
- A hivatás célja, hogy „az új munkás” bármilyen hivatásban, bármilyen életállapotban és helyen dolgozik is, odaadó munkás legyen. Ehhez kell a szívünket kitágító kegyelem, hogy ne mindenáron a saját hivatásunk folytatóját lássuk benne, mert nem az egyéni kis aratásunk munkásává kell lennie, hanem az Úr nagy aratásának munkásává.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése