2013. 07. 19.

Szent Hedvig


Szent Hedvig. Magyarországon született 1374-ben, Nagy Lajos (1326-1382) királyunk és Kotromanics Erzsébet harmadik leányaként. Már hat éves korában eljegyezték Vilmos osztrák herceggel. Nyolcéves korában árvaságra jutott, s két évre rá 1384-ben Lengyelország királynőjévé koronázták. Mint lengyel királynő is ragaszkodott gyermekkori vőlegényéhez, de nemsokára új kérője akadt, Jagelló Ulászló, Litvánia hercege. A még pogány fejedelem rendkívüli ajánlatot tett: megígérte, hogy népével együtt a katolikus hitre tér, országát örökre egyesíti Lengyelországgal, minden lengyel foglyot szabadon bocsát, minden kincsét és tehetségét új birodalmának felvirágoztatására fordítja.
Hedvig szerelmét Isten titkának rendelte alá. Egyháza és új népe megszenteléséért meghozta a nehéz áldozatot és igent mondott a fejedelem követeinek.
Jagelló 1386. február 12-én bevonult Krakkóba, 18-án megkeresztelkedett és még aznap egybekeltek a szépséges magyar királylánnyal. Hedvig férjével együtt a litvánok megtérítésén fáradozott. A hitterjesztés végett megalapította 1388-ban a vilniusi püspökséget. Templomokat épített, kolostorokat és iskolákat alapított, korházakat nyitott és hathatósan támogatta férjét. A Krakkói egyetemet megújította és létrehozta a hittudományi kart. Az irgalmas szeretet műveinek gyakorlásában éppoly kifogyhatatlan volt, mint az imádságban és az önsanyargatásban. A szegények védangyalukat tisztelték benne. Népe „erkölcsi magatartása miatt már életében a szentség példaképeként tisztelte”, halála után mindjárt, mint szentet (LH. III. 1432.). 
Első gyermeke szülésébe halt bele 1399. június 15-én. A krakkói székesegyházban ma is áll az a két oltár, melyet Hedvig készítetett, és ott áll az a csodás kereszt, amely előtt sűrün imádkozott. De ott magasodik szarkofágja is, mely földi maradványait őrzi, amely előtt Boldog II. János Pál pápa is imádkozott.
Istenünk, te Szent Hedviget a hit és szeretet buzgó terjesztőjévé tetted. Közbenjárására add, hogy példáján felbátorodjunk és Krisztus áldozata által mi is az igazság és a jóság apostolai legyünk. Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése