2013. 07. 14.

Vietnámi állambiztonság ma is

A vietnámi állambiztonsági szolgálat július 2-án megakadályozta, hogy Nguyên Hoang Duc, aki tanúként jelent volna meg Nguyên Van Thuân bíboros boldoggá-avatási ügyében, repülőre szálljon Róma felé.
A hanoi reptéren kiderült, hogy a férfi kénytelen lesz lemondani utazásáról, melynek célja az volt, hogy tanúként részt vegyen azon a hivatalos rendezvényen, mely François-Xavier Nguyên Van Thuân bíboros boldoggáavatási ügyének egyházmegyei szakaszát zárja le.
Van Thuân bíboros, aki az Igazság és Béke Pápai Tanácsában dolgozott, 2002. szeptember 16-án hunyt el Rómában. Teréz anyához és XXIII. János pápához hasonlóan ő is azon kevesek egyike, akik boldoggáavatását már haláluk után öt évvel megindították. XVI. Benedek nyitotta meg 2007 szeptemberében „a keresztény reménység e páratlan prófétájának” boldoggá-avatási eljárását, aki tizenhárom évet (1976-1988) töltött börtönökben és átnevelő táborokban, míg végül átkerült a hanoi érsekségre.
Itt került kapcsolatba vele Nguyên Hoang Duc, az állambiztonság vallási ügyekért felelős tisztviselője, aki engedélyt kapott rá, hogy franciául tanuljon tőle. Nguyên Hoang Ducra nagy hatást tett a bíboros személyisége, olyannyira, hogy kommunista meggyőződése meggyengült, otthagyta állambiztonsági állását, és keresztény hitre tért. Ma független íróként és irodalomkritikusként dolgozik, aki szabadon hangot mer adni véleményének a vietnámi kommunista hatalommal szemben.
Megkeresztelkedését követően hanoi papjai felkérték, hogy írja meg spirituális utazásának történetét, amit A hit útja François-Xavier Nguyên Van Thuânnal című könyvében meg is tett. Az írást több nyelvre lefordították, és Rómába is elküldték, ahol Thuân bíboros boldoggá-avatási ügyének egyik fontos dokumentumává vált. Nguyên Hoang Duc könyvében kijelenti, hogy a bíborosnak köszönhetően három csodában is része volt: áttért a keresztény hitre, felgyógyult egy betegségéből, és rálátott egy jövőbeli eseményre.
A könyv és a benne foglaltak minden bizonnyal közrejátszottak abban, hogy Hanoi meghiúsította Nguyên Hoang Duc római utazását. Annál is inkább, mivel a vietnámi kormány ellenzi Van Thuân bíboros boldoggá-avatását, mely által napvilágra kerülne, hogy hosszú éveken keresztül börtönben tartottak egy magas rangú egyházi személyt.
La Croix/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése