2013. 07. 07.

Az ünnepünk születése

A Máté elhívásáról szóló napi evangéliumot kommentálta Szentatyánk júl. 5-i homíliájában.
Ez alkalommal a Vatikáni Kormányzóság munkatársainak egy csoportja vett részt a szentmisén. A szertartáson Venezuela nemzeti ünnepe alkalmából a pápával koncelebrált Jorge Liberato Urosa Savino bíboros, Caracas érseke.

„Irgalmasságot akarok és nem áldozatot” – ismételte a pápa Jézusnak a farizeusokhoz intézett szavait (Mt 9,9-13), akik bírálják az Urat, hogy bűnösökkel együtt eszik. A vámszedők kétszeresen is bűnösök voltak, mert ragaszkodtak a pénzhez és a nemzet árulói voltak, mert saját népüktől szedték be az adókat a rómaiak számára. Jézus látta Mátét, a vámszedőt és irgalommal tekintett rá.
Jézus először rátekint a vámnál ülő emberre, aki valami újat érez meg, amit addig nem ismert: Jézus rávetülő tekintetét. Ámulatba esik és hallja Jézus meghívását: „Kövess engem!” Ebben a pillanatban eltelik örömmel, de kétségei is vannak, mert nagyon ragaszkodik a pénzhez. Elég volt pusztán egy pillanat – amit jól ismerünk a Caravaggio által megfestett jelenetből: Máté ránéz, de ugyanakkor kezével még a pénzért nyúl. Ebben a pillanatban igent mond, elhagy mindent és követi az Urat. A megkapott és elfogadott irgalom pillanata ez: „Igen, veled tartok”. Ez a találkozás első pillanata, amely mély spirituális élmény.

Ezt követi egy második momentum: az ünnep. Az Úr a bűnösökkel ünnepelt. Isten irgalmasságát ünneplik, aki megváltoztatja az életet. E két pillanat után, amely a találkozás meglepetése és az ünnep, jön el a mindennapi munka, vagyis az evangélium hirdetése.

Ezt a munkát az első találkozás és az ünnep emléke kell, hogy táplálja. Ez pedig nem egy pillanat, hanem hosszú idő, az élet végéig tart. De milyen emlék ez? – tette fel a kérdést a Szentatya. A tényeké, azé a találkozásé Jézussal, amely megváltoztatta az életet. Jézus irgalmas volt és nagyon jó velünk. Arra kér, hogy hívjuk meg bűnös barátainkat is, hogy együtt ünnepeljünk. Ez az emlék erőt ad Máténak és mindenkinek, hogy előre tudjon haladni. Mindig emlékezzünk rá, hogy az Úr változtatta meg az életünket, vele találkoztunk. Olyan ez, mintha megfújnánk ennek az emléknek a parazsát, hogy életben tartsuk mindig a tüzet.

Az evangéliumi elbeszélés arról szól, hogy sokan visszautasították a meghívást az Úr ünnepére. Jézus pedig elment, hogy megkeresse a szegényeket, a betegeket és velük ünnepelt.
Ezt a hagyományt követve Jézus a bűnösökkel ünnepel, és kegyelmet ajánl a bűnösöknek. „Irgalmasságot akarok és nem áldozatot! Nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem hogy a bűnösöket.” Aki igaznak hiszi magát, főjön csak a saját levében! Jézus értünk bűnösökért jött el. Hagyjuk, hogy Jézus irgalmassága ránk tekintsen. Ünnepeljünk Vele és emlékezzünk erre az üdvösségre! – kérte péntek reggeli homíliája végén Ferenc pápa.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése