2013. 08. 29.

Mi tölti ki életed?

Egy érdekes történetet olvastam arról, hogy kinek is tartjuk magunkat. Egy kis amerikai város tréfacsináló polgára névtelen levelet adott fel postán ilyen címzéssel: „A város legostobább ügyvédjének. Helyben.” A postás élvezte a helyzetet, és sorba látogatta az ügyvédeket. Mind felháborodva utasította vissza. A 12. volt olyan szerény és alázatos, hogy átvette a levelet. Amikor felbontotta, egy 100 dollárost talált benne a következő szöveggel: „Szívből gratulálok! Ön korántsem olyan ostoba, mint ahogy kollégái képzelik.” 
– Az ókorban a nagy emberek lakoma közben szoktak az élet dolgairól beszélgetni. Jézus szintén egy lakoma közben, egy vezető farizeus házában tapasztaltak nyomán beszél az alázatról és Isten országáról. Hallgatóit arra inti, hogy ne emberi szempontok vezessék szándékaikat és tetteiket, amilyen a viszonzás, elismerés, hanem szeretetből, azaz ingyen tegyék a jót, és annak örvendjenek, hogy a mennyei Atya asztalához hívja. 
 – A természet nem szereti az űrt. Ha az ásványvizes palackból vizet öntünk ki, akkor a kitöltött vízmennyiség helyét levegő tölti ki. Így vagyunk az életben is. Ha a jó megtételére lehetőségünk kínálkozik, akkor azt nyomban tegyük is meg, akkor jó világot építünk. A jó megtételére ajándékba kaptuk a nap 24 óráját, és a napot mivel töltjük ki? Ha megnézed környezetedet, kicsi világodat, vajon mi uralkodik benne? Talán több jó is lehetne benne? Ha teszed a jót, akkor jó világot építesz. 

– 1686. szeptember 2-án felszabadult Buda a 150 éves török uralom alól. XI. Ince pápa élete fő céljának a keresztény Európa, de főként Magyarország megmentését tekintette. Erre hatalmas összegeket költött, még nemes fémből készült evőeszközeit is eladta, hogy annak árával segítse a magyarokat, míg maga a legszegényebben élt. 
Nagy örömmel élte meg Buda visszafoglalását, és a katolikus világra kiterjedően szeptember 2-át Szent István magyar király ünnepévé rendelte. Népünk a szentéletű főpapot szívébe zárta. Nagyságát Damkó József 1936-ban készített szobra (5,1 m) hirdeti a budai várban. 
– Jézus a szentmise rendelésével szeretetének örök erejét bízta ránk. Amikor részt veszünk a szentmisén, akkor válaszolunk méltóan Jézus szeretetére. Akkor Jézus szeretete, jósága eltölt, így erősít minket, hogy a jóság, a szeretet civilizációját építsük.
D-K. J.
           


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése