2013. 08. 17.

Az egyiptomi kopt keresztények sorsa


II. Tawadros egyiptomi kopt ortodox pápa hivatala tette közzé a sajtóközleményt, amely határozottan megállapítja: az egyiptomi kopt ortodox egyház az ország jogrendje, fegyveres ereje és az egyiptomi nép intézményei mellett foglal állást szemben az erőszakos felfegyverzett szervezetekkel, a külső és belső sötét terroristákkal, akik támadást intéznek a kormányhivatalok valamint a békés templomok ellen, egyaránt terrorizálva a kopt és muzulmán állampolgárokat. Ezek a tettek ellenkeznek minden vallással, erkölcsiséggel és emberséggel.

A kopt ortodox egyház erőteljesen leszögezi, hogy a nyugati média tévesen tájékoztat a történésekről. Mélyítsék el ismereteiket az eseményekről, ahelyett, hogy legalizálnák ezeket a véres terror-szervezeteket, amelyekhez nemzetközi támogatással és politikai védelemmel külföldi ágazatok is csatlakoznak, pusztítást okozva az egész szeretett nemzetben. Arra kérik ismételten a nemzetközi és a nyugati médiát, hogy az eseményekről pontosan, hitelesen, az igazságnak megfelelően tájékoztassanak.

Az egyiptomi kopt ortodoxok részvétüket fejezik ki az áldozatok és vértanúk haláláért, akik kötelességük végzése közben áldozták fel életüket. Imádkoznak a sebesültek gyógyulásáért. Megőrzik szoros nemzeti egységüket és határozottan visszautasítanak minden részleges vagy átfogó idegen beavatkozást Egyiptom belső, nemzeti ügyeibe. A gonosz keze kinyúlik, hogy elégessen, gyilkoljon és pusztítson, de Isten keze közelebb van, hogy oltalmazzon, erősítsen és építsen.

„Maradéktalanul bízunk az isteni beavatkozásban, amely az egyiptomi népet jobb vizekre vezeti történelmünknek ennek a törékeny időszakában; egy jobb holnap, egy fényesebb jövő felé, amelyet igazságosság, béke és demokrácia tölt el, amit a Nílus-völgyének népe megérdemel. Éljen soká a szabad és büszke Egyiptom!” – fejezik be közleményüket az egyiptomi kopt ortodox egyház képviselői.

(vm)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése