2013. 08. 09.

Augusztusi események


1456. augusztus 11-én hunyt el Nándorfehérvár hőse Hunyadi János. Július 22-én a török felett diadalt arató Hunyadi táborában kitört a pestis. A vezér is megbetegedett, súlyos állapotban a jó levegőjű Zimonyba vitette magát. Ott halt meg augusztus 11-én. Kapisztrán Szent Jánosnak ezt mondta: „Atyám, kész vagyok én az örök útra.” A gyulafehérvári székesegyházban temették el, öccse mellé.
1687. augusztus 12-én került sor a második mohácsi csatára, amely a Dél-Magyarország felszabadításáért vívott török elleni hadjárat legnevezetesebb ütközete volt. Szulejmán fővezírrel az élen a török fősereg Eszékről, a Szent Liga csapatai Mohácsról indulnak Siklós felé, a döntő ütközet augusztus 12-én, a Harsány-hegy lábánál történik meg. A csatában a Lotharingiai Károly és Miksa Emánuel vezette szövetséges hadak hatalmas diadalt arattak. Európa-szerte a keresztény fegyverek diadalát hirdették a harangok és a korabeli újságok.

1849. augusztus 11-én Görgey haditanácsot tart Aradon, ahol egyhangúlag határoztak: le kell tenni a fegyvert. Görgey levélben azt írja Rüdiger orosz tábornoknak, hogy csak az oroszoknak hajlandó magát megadni, mert bízik a cár nagylelkűségében: az ő számos derék bajtársát az orosz cár nem fogja egy bizonytalan sorsnak, és a magyar nemzetet az osztrákok szilaj bosszúvágyának védtelenül kiszolgáltatni. Megjegyezte: „Talán elég lesz, ha egymagam leszek annak áldozatja.”  
Bohus kastély
Augusztus 12. vasárnap, Görgey az Aradtól 20 km-re levő Világosra ér. Délben Bohus János kúriájában fogadja Rüdiger orosz tábornok vezérkari főnökét Frolovot. Megtárgyalják a fegyverletétel helyét és időpontját. 
Az asztal
Hétfőn, augusztus 13-án, Görgey érdeme, hogy a magyar szabadságharc nem fejvesztett bomlással fejeződött be, hanem harmincezer magyar katona fegyelmezett, szomorú, de ünnepélyes együttlétével. A katonák a búcsúzás közben sírtak, és megcsókolták csapatzászlójukat. Görgey utoljára még ellovagolt hűséges katonái előtt, az ugyancsak lovon érkező orosz Rüdiger gróf tábornokot és törzskarát fogadva. Drozdov orosz főhadnagy így írja le: Amint a gróf eltávolodott, Görgey a lovával serege elé lépett, hogy utoljára köszöntse seregét, de egy hangot sem tudott kipréselni magából. Végül tompa zokogás tört fel melléből, mire az egész hadsereg levegőeget betöltő »Éljen Görgey!« kiáltással, könnyezve válaszolt vezérének, kihez őszintén ragaszkodott. Az egyik tiszt előrejött, hogy a többiek nevében szóljon volt tábornokához, de csak annyit tudott kiejteni: »Isten veled, Görgey!« – »Isten veled, Görgey!« – ismételte az egész hadsereg”.
Augusztus 13-án Boldog XI. Ince pápa, „Magyarország megmentője” emléknapja. Kitűnt nagylelkűségével, jámborságával, tisztaságával. Nevéhez fűződik az 1684–1698-ig tartó, un. visszafoglaló hadjárat. Buzgalmának gyümölcse 1683. szept. 12-én Bécs felszabadítása a török ostrom alól, majd 1686. szept. 2-án Buda felszabadítása a török megszállás alól, valamint a törökök által még birtokolt magyar területek felszabadítása. 1689. augusztus 2-án halt meg. A magyar nép hálából szobrot emelt neki.
D-K. J.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése