2013. 08. 21.

Szent István megemlékezés Csíkszeredában


Csak a hit tarthatja egyben a nemzetet 


Ünnepi keretek között emlékeztek meg kedden Szent István királyról Csíkszeredában. Az államalapító magyar király tiszteletére állított emléktáblát a Szent Kereszt-templomban tartott szentmisét követően koszorúzták meg. A megemlékezésen jelen volt Soltész Miklós, a magyar kormány szociális és családügyért felelős államtitkára is.
szent istvan napi unnepseg vn 008_bA Szent István-emléktáblánál hajtottak fejet
„Szent István király tudta, hogy házat csak sziklára lehet építeni. Házat és hazát pedig építeni csak az tud, akinek van hite” – hangzott el a szentmise prédikációjában. Ezt követően Soltész Miklós államtitkár, valamint Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa részéről Csige Sándor Zoltán vezető konzul a hívekkel együtt átvonult a plébánia homlokzatára elhelyezett Szent István-domborműhöz.
A nagy magyar király tiszteletére tartott ünnepség is a prédikációban elhangzott gondolatmenet körül forgott: a nemzetet a hit tudja összetartani. Darvas Kozma József címzetes esperes így méltatta az államalapító királyt: „Krisztus szeretete által szolgálta az embert.” Majd gondolatmenetét így fejezte be: „A hálánk és a kegyelet mellett ki szeretnénk fejezni a jövőt akarásunkat.”
Soltész Miklós államtitkár ünnepi beszédében kitért arra, hogy Szent István király fiához intézett intelmei még ma is érvényesek. „Az intelmekben benne van a hit, az imádság, az egyházi rend tisztelete, benne van az államhatalom tisztelete. A hit az, amely által a magyarság egyben maradhat és meg is erősödhet” – hangsúlyozta.
Az ünnepi felszólalásokat követően a Volt Politikai Foglyok Szövetségének elnöke, v. Szilágyi Árpád Reményik Sándor Mindhalálig c. versét szavalt el, majd megkoszorúzták a 2000-ben felavatott emléktáblát. Az ünnepség a pápai, a Magyar Himnusz és a Székely himnusz eléneklésével zárult.

Forrás:
Csíki Hírlap, Barabás Hajnal | 2013.08.21. [09:36]



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése