2013. 08. 11.

Házasság és családi élet 1.

Az ember talán a leggyámoltalanabb élőlény, akinek legtovább van szüksége mások, a szülők támogatására, hogy megállhassa helyét az életben. Isten ezzel is meg akarta mutatni a család fontosságát. Ott kapja az ember az első és legmélyebb benyomásokat, amelyek végigkísérik életében, ott tölti ideje javarészét és ott találja meg földi élete közvetlen értelmét. (A Jézusfaragó emberben a székely tanítja a nehéz erdei munkára kényszerült művészt: ezt érted Kicsi Jóska, ezt érted feleség). A keresztény ember családi életében is meg kell látszania Keresztény mivoltának. A Tóbiás könyve szerint: szentek gyermekei vagyunk, nem egyesülhetünk úgy, mint a pogányok, akik az Istent nem ismerik. (vö. Tób 8,5). 
1) S ha sok keresztény foglalkozásában a világ elvei szerint igazodik, még inkább így van a családi életünkben. 

Miért köt legtöbb ember házasságot? Mert tavasz van. Önző boldogságkeresésből. Kapni akar valamit a maga számára: érzelmi és érzéki kielégülést, eltartást, kiszolgálást, vagy más anyagi előnyöket, a jobbik esetben otthont, ahol jól érzi magát. Ha nem kapja meg, elhalványodnak az érzelmek és megszokottá lesznek, és olyan valaki jelentkezik, aki többet ígér, ha nem olyan a házastárs, amilyennek képzelte, semmi baj! El lehet válni, ha kell többször is. Amíg végül megtalálja az igazit. 
Azért kérjük a házassághoz az Egyház áldását is, mert díszlet vagy hagyomány, mert a templomi esküvő mégiscsak szebb. Ha nem lehet, vagy nem kapja meg, sajnálkozik, hogy ő akarta és kérte, vagy megharagszik a papra, akinek meg kellett tagadnia. Esetleg másvallású paphoz fordul, aki nem kíván annyi formalitást.  A mai ember nem érti, miért szól bele az Egyház az ő házas- és családi életébe, ez az ő egyéni ügye. Az Egyház házassági törvényeiben csak akadályt lát, ami nehezíti szabad választását. Nem érti, hogy az Egyház nem uralomvágyból teszi ezt, hanem azért, mert a házasság nem emberi találmány, a hitünk tanítása szerint Istentől való. Előírásaival, törvényeivel éppen ezt akarja, hogy ne hirtelenkedje el a házasságát, ne rontsa el előre. Ne a múló érzelmek és változó érdekekre építse házasságát, mert azok nem bírják el, hanem a krisztusi tanítás kősziklájára. Mert a mai fiatalok egyik baja, hibája, hogy hamar meggondolatlanul kapcsolatba lépnek és éppen olyan könnyen el is válnak.

- folytatás következik -  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése