2014. 01. 16.

Dél-Korea - Tehan Minguk

A Magyar Nemzet (2014.01.16. Napi… 16.o.) a The Korea Herald című szöuli napilapra hivatkozva közli, hogy háromszor annyi templom van Dél-Koreában
대한민국 = Tehan Minguk -, mint ahány élelmiszerbolt. A koreaiak 130 éve ismerték meg a kereszténységet, mára ez a második legnagyobb vallás a buddhizmus után. A koreai keresztények többsége protestáns. Elemzők szerint ez problémát jelent, hiszen a rengeteg protestáns felekezet nem tudja eltartani magát a hívek adományából. A felmérések szerint 77 ezer protestáns templom van az ötvenmilliós Dél-Koreában, az építkezés 1960-1995 között volt a leggyorsabb, amikor ezek a felekezetek a „nyaktörő” fejlődés miatt magányossá vált emberek számára reményt és közösséget adtak.
**
Koreában a korai 18. században ismerték meg először a katolicizmust, amikor a koreai küldöttek visszatértek Pekingből, s magukkal hoztak katolikus írásokat, s elkezdték katolikus mozgalmaikat az országban. Kezdetben a konfuciánusok tanultak katolikus gondolatokat, de idővel ez kifejlődött egy gyakorlati hitté. Száz év alatt négyszer volt jelentős a vallásüldözés (1801, 1815, 1827 és 1866). Ennyi idő alatt több mint húszezer mártír halt bele az üldöztetésbe.
II. János Pál pápa 1984. V. 6-án Kim Andrást, Chong Haszang Pált, Imbert Lőrinc püspököt, Berneux Ferenc Simont és 99 társukat szentté avatta. Szent Imbert Lőrinc püspöknek 1837-ben sikerült bejutnia Koreába. 20 hónapig dolgozott, kb. 10 ezer koreait keresztelt meg. Közben üldözés támadt, munkatársai kiszolgáltatták és 1839. okt. 21-én vértanú lett. A kereszténység befogadása a tradicionális koreai társadalomba a félsziget modernizációjának kezdetét jelentette. A legjelentősebb vívmánya a modern oktatás kifejlesztése volt.
A protestáns vallás a katolicizmus megjelenése után egy századdal érkezett Koreába.
Az 50 milliós lakosság 49%-a keresztény, 47%-a buddhista, 3%-a konfuciánus, 1%-a sámánista. Dél-Korea a legkeresztényibb ország az egész ázsiai kontinensen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése