2014. 01. 17.

Ferenc pápa otthona

Ferenc pápa nem ott él, ahol az őt megelőző egyházfők. Nézd meg egyszerű otthonát!

A katolikus egyház 266. pápája, a 2013. március 13-án megválasztott, argentin származású Ferenc sokak szívéhez hozta közelebb a pápaság intézményét azáltal, hogy a szegények iránti elkötelezettség jellemzi munkásságát, hitelességét pedig szerény életvitelével is alátámasztja.
Érsekként sem tartott autót, tömegközlekedéssel, repülőn a turistaosztályon utazott, mindemellett szerény lakásban élt, e körülményektől pedig pápává választása után sem szeretett volna túlságosan eltávolodni.
X. Pius 1903-ban megtörtént beköltözése óta Ferenc az első pápa, aki nem kívánt a vatikáni Apostoli Palota harmadik emeletén található, híres lakosztályba költözni, helyette a szerényebb körülményekkel bíró Szent Márta-házat választotta, mely egyfajta vendégházként funkcionál a klérus azon tagjai számára, akik hivatalos ügyben érkeznek a Vatikánba. Itt kaptak szállást többek között a bíborosok is a pápaválasztó konklávé idején.
Ferenc pápa választását azonban nemcsak az egyszerűség motiválta, fontos volt számára az is, hogy közel maradjon az emberekhez: a vendégházban 40 olyan püspök és pap él, akik a Vatikánban dolgoznak, de más vendégek is gyakran érkeznek. Nézd meg képeken, milyen körülmények között él az egyházfő!

A pápa az ötemeletes Szent Márta-ház 201-es lakosztályát használja, mely csak néhány kisebb szobát foglal magában.
 

Ferenc pápa nappalija. A berendezés klasszikus, ugyanakkor egyszerű: nincsenek például drága képek és szőnyegek a szobában.
 

A pápa dolgozószobája.
 

A pápai hálószoba sem tükröz fényűző körülményeket.
 

Folyosó a pápai lakosztály előtt. Ferenc pápának fontos, hogy ne szigetelődjön el az emberektől.
 

A Szent Márta-ház hallja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése