2014. 01. 31.

Látják szemeink a felszabadítást?


Templom és ... ? 
Kérdőjeles az iskola. Miért? Forrong a tanügy, bojkottálnák a félévet, mert a tanfelügyelőket, iskolaigazgatókat és általános iskolai tanítókat egyaránt hátrányosan érintő intézkedések lépnek, illetve léphetnek életbe. Alkotmányos jog az oktatás, mégis a kormány mellőzni látszik ezt, amikor csak a gazdasági mutatókat néz, és fogyasztónak tekinti a tanügyet. Sorvad az iskola, züllik az oktatás, mert nem kell kultúrember.
Így megy tönkre az ország, ha középszerűek vezetik. Erre az állapotra Goethe utolsó szavai találóak: Mehr Licht! Több fényt! Több világosságot! 

Ma Gyertyaszentelő van. Ünnepélyes és örvendező hangnem jellemzi liturgiánkat. Az örvendetes rózsafüzér negyedik titkáról elmélkedünk: Akit te szent Szűz a templomban bemutattál. Ünnepünk alaphangja, Malakiás próféta jövendölése: „hamarosan belép szentélyébe az Úr, akit kerestek, és a szövetség angyala, aki után vágyakoztok. Lám már jön is!” (Mal 3,1-4) A megtestesült Fiú minden tekintetben hasonlóvá akart válni hozzánk (Zsid 2, 14-18). Isteni mivoltában igaz ember akar lenni, ezért illeszkedik történelmünkbe, vállalta a törvény megtartását is. Annyira sorstársunk lett, hogy a halált is vállalta. A mai ünnep középpontjában Jézus Krisztus áll, akit születése után a negyvenedik napon a mózesi törvény előírása szerint Szűz Mária és Szent József felvittek a templomba. A Nikánor-kapu mellett a Zsidók Udvaráig mentek, ahol a tisztulásukért áldozatot bemutató vagy gyermekeiket a Templom papságának megmutató anyák állottak. A kegyelemmel teljes Szűz Mária, áldozatot mutat be a többiekkel együtt, egy gerlepárt. Azután pedig, minthogy minden elsőszülöttet meg kellett váltani a papi szolgálatból, annak is eleget tettek (Lk 2,22-40). 
S ekkor hozzájuk lépett Simeon ben Hilel, időskorú férfi, elkérte tőlük és karjára vette a Gyermeket, és parlandóban elénekelte, mint Messiás fölött egy nem szokásos áldást. Lukács nem említi meg e Simeon apjának nevét, mint akinek oka van a tapintatból való hallgatásra. A jövendölés Simeonjának a sírja mai napig megvan Jeruzsálemben, zsidók és keresztények látogatják. Az ő fia, Gamaliel rabbi mondta: „Ha ez a mozgalom Istentől van, nem tudjátok szétoszlatni” (ApCsel 5,38-39). Anna prófétaasszony a Zsidók Udvarának egyik nevezetessége - aki nem akart megválni a Templomtól, éjjel-nappal böjttel-imádsággal szolgált Istennek -, jött oda hozzájuk Jézusnak a Templomban való bemutatásakor, s magasztalta Istent és szólt róla mindenkinek, akik várták a Messiás eljövetelét. Engedelmeskedünk-e Isten és az Egyház parancsainak, mert keresztény életet akarunk élni? Szülők, meg van-e keresztelve gyermeketek? Őket elhozzátok-e a templomba, mint a Szűzanya tette Jézussal? Ha Isten hívja gyermekedet szolgálatára, el tudod-e bocsátani? Ez már iskola.

„Ím látják szemeim a Rabszolgák Felszabadítását.” Lk 2,30


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése