2014. 01. 07.

A szegény érsek történetei 2.



Amikor a kanonokok arra késztették Villanovai Szent Tamást, hogy hordja legalább a selyem püspöki kalapot, végre engedett. És nevetve mondta: ,,Ez az érseki méltóságom! Elöljáróim, a kanonok urak szükségesnek tartják, hogy hordjam, mert különben nem lennék érsek!”
Lelkiismeretesen látogatta egyházmegyéjének minden plébániáját. Mindenütt prédikált, és mindenütt érezhetővé vált a vallási élet új felvirágzása.
Területi püspöki konferenciákat tartott; együttesen vitatták meg a visszásságokat, különösen a papság körében tapasztalható hibákat.
Tamás érsek mindig talált időt arra, hogy órákat töltsön az Oltáriszentség előtt. Beosztottai nem szívesen zavarták meg, ha imába merülve látták. Amikor ezt észrevette, kiadta a parancsot, hogy azonnal hívják, ha látogatója érkezik; senkit sem akart megvárakoztatni.
Mindennap több száz szegény kereste föl az érseki palotát; mindegyikük kapott meleg ételt, egy pohár bort és pénzt.

Az érsek gondoskodott a szegény árvákról is. Akkoriban igen gyakran megtörtént, hogy a nem kívánt gyermekeket kitették. Tamás érsek jutalmat ígért minden szolgájának, aki lelenc gyermeket visz a palotába.
Gyakran mondták neki: “A koldusok közt sok a munkakerülő csavargó, és az ilyenek nem érdemelnek támogatást”.
- ,,Ha munkakerülők és csavargók - válaszolta -, a kormányzó vagy a rendőrség dolga, hogy tegyenek valamit ellenük; az én kötelességem azonban az, hogy támogassam azokat az embereket, akik az ajtómhoz jönnek.”
Amikor a tanácsosai egyszer szigorúbb intézkedésre ösztökélték, ezt válaszolta: ,,Az embereket inkább megnyerni, mint megharagítani akarom.” 

Folytatása következik.

Az előző történet:  




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése