2014. 01. 07.

1764-re emlékezve

A Madéfalvi veszedelem 250. évfordulója alkalmából szervezett háromnapos megemlékező ünnepség nyitányaként egy, 1764. január 7. történéseit felelevenítő szabadtéri előadást tekinthettek meg a helybéliek és vendégeik vasárnap a madéfalvi templom melletti téren.
madefalvi veszedelem vn 002_bSzékely hagyományőrzők elevenítették fel a negyed évezredes eseményeket
A Siculicidium emlékév kiemelkedő programpontja a január 5. és 7. között zajló emlékünnepség. Ennek keretében a vasárnapi szentmise után – amelyen Darvas-Kozma József csíkszeredai plébános mondott homíliát – az ünneplő tömeg a helyi templom melletti térre vonult, hogy megtekintse az Ezerhétszázhatvannégy év január hét virradóra című előadást. Az előadásra kijelölt területet körülvették az érdeklődők – fiatalok, idősek egyaránt –, akik a műsor ideje alatt többször is tapssal jutalmazták a látványos, hatásos bemutatót.
Először a korabeli harcászati szokásokról hallhattak a jelenlevők Nagy József tolmácsolásában és a székelyföldi hagyományőrző csoportok bemutatásával. A látványos huszár- és tüzérségi bemutatót követően a január 7-i eseményeket elevenítették fel a szereplők. A szabadtéri előadás résztvevője volt az árkosi Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület, a gelencei Határőr Tüzércsapat, a Gyergyói Hagyományőrző 14-es Határőr ezred, a csíkszéki Mátyás Huszáregyesület, a csíkcsicsói színjátszók és a madéfalvi táncegyüttesek, kórusok.
Kádár László, a műsor összeállítója, a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület hagyományőrző huszárőrnagya kifejtette, a madéfalvi önkormányzat vezetősége kérte fel őt, hogy állítson össze egy lovas huszárbemutatót a Siculicidium emlékév rendezvénysorozat nyitóünnepségére – 2013. október 12-re. „Akkor azt javasoltam, hogy ha már azon alkalomból kerülne előadásra, akkor ne egy egyszerű huszárbemutató legyen, hanem játsszuk le a Madéfalvi veszedelmet, mint eseményt” – tette hozzá Kádár.
Több forrás felhasználása mellett főként Nyírő József Madéfalvi veszedelem című regénye alapján állította össze a forgatókönyvet a hagyományőrző huszárőrnagy. Kiemelte, habár a csatajelenetekre került a fő hangsúly, azért igyekezett bemutatni az akkori székelyek kulturális életét is. Ennek megvalósításához nyolc helyről érkezett hagyományőrző csoportok járultak hozzá, amelyek külön próbálták szerepeiket, csupán a fellépés előtti főpróbán játszhattak együtt – részletezte a rendező.
További program
A madéfalvi közösségi házban hétfőn 9 órától az érdeklődők részt vehetnek a Határőrség és székelység című tudományos konferencián, fél kettőtől pedig megtekinthető lesz a helyi Szentes Gábor Vándorbot kiállítása a közbirtokosság székházában. 16 órától a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének éves gyűlésére kerül sor a kultúrotthonban.
Kedden a faluébresztés és ünnepi szentmise után, fél 12-től a Siculicidium emlékműnél emlékeznek meg a székelymészárlás 250. évfordulójáról ünnepi beszédekkel, koszorúzással és kopjafaavatással. Este 7 órától kulturális műsorok lesznek a közösségi házban.

Forrás: Csíki Hírlap, 2014. jan. 7.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése