2014. 01. 13.

Könnyebb szeretni az Egyházat

„Még én is szívesebben imádkozom, amióta Ferenc pápa áll a római katolikus egyház élén” – jelentette ki a Krónikának Böjte Csaba ferences szerzetes, aki paptársaival együtt arról nyilatkozott, hogyan hatott a pápa népszerűsége az erdélyi katolikus közösségek életére.
Mint hangsúlyozta: nemcsak a világiaknak könnyebb most szeretni az Egyházat; a papoknak, szerzeteseknek is jól esik, hogy ennyire népszerű és vonzó személyiség a pápa. „Én mindig imádkoztam, hogy legyen prófétai hangulat az Egyházban, de mindig azt hittem, valahonnan lentről jön majd a lendület, és most örömmel látom, hogy a legmagasabb szintről érkezik, és maga pápa az, aki az Egyház prófétája tud lenni a XXI. században. Olyan újszerű és jó gondolatokat kapunk Ferenc pápától, amelyek úgy érzem, hogy a XXI. század emberei számára nagyon fontosak” – fogalmazott a dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője.
Ferenc pápa Csíkszerdában is rendkívül népszerű, megnyilatkozásaival, gesztusaival, közvetlenségével hat – magyarázta a kronika.ro-nak Darvas-Kozma József pápai káplán, címzetes esperes. A csíkszeredai plébános szerint a Szentatya egyszerűvé, vonzóvá teszi az evangéliumot; nem a cím, a fény, a pompa fontos számára, hanem a lényegre törekszik: megélni Krisztussal a szeretetet, gyakorolni a felebaráti szeretetet. Ezt tették a szentek a középkorban – például Villanovai Szent Tamás, aki Spanyolországban élt, Ágoston szerzetesi ruhába vonult be az érseki palotába, a kanonokok szégyellték, hogy ilyen egyszerű öltözetben jár. Megajándékozták pénzzel, amit elfogadott, majd a szegényeknek adott – idézte fel Darvas-Kozma József. „Villanovai Szent Tamás és Ferenc pápa korát majdnem ötszáz év választja el, mégis sok a hasonlóság a népszerűségben, a gesztusokban. Az állandó közös vonás a megélt evangélium népszerűsége.”
Ferenc pápa közvetlenségre törekszik és saját gyakorlatával akarja elfogadtatni, megszerettetni a tanítást. Amit Benedek pápa teológusként tanított, azt Ferenc a lényeget tartva megéli – értékelte az esperes. „Matematikai igazság az, amit kiemel, hogy a végtelen plusz egy, az végtelen, és a végtelen mínusz egy szintén végtelen: ha Krisztushoz adjuk magunkat, akkor azt éljük meg, hogy Isten gyermekei vagyunk, van örök életünk, ha pedig nem adjuk magunkat hozzá, akkor mi semmik vagyunk, de Krisztus akkor is Krisztus marad” – fejtette ki Darvas-Kozma József. Hangsúlyozta: Székelyföldön eddig is templomba járók voltak a hívek, Csíkszeredában például vasárnap kilenc szentmisét tartanak két templomban és a kápolnában.
A pápa népszerűsége Erdélyben, Kolozsváron leginkább az emberek Egyház iránti nagyobb bizalmában érhető tetten – állítja egybehangzóan Orbán Szabolcs, az Erdélyi Ferences Rendtartomány vezetője és Takó István, a Kolozsvári Katolikus Egyetemi Lelkészség plébánosa. Orbán Szabolcs elmondta: nem tapasztalta ugyan, hogy a Szentatya megválasztása óta jelentősen megnőtt volna a templomba járok száma, ellenben egyre több olyan személy jár gyónni, aki már évtizedek óta nem volt. Mint részletezte: többen mondták azt, hogy Ferenc pápa kijelentései hatására döntöttek úgy, hogy hosszú idő után elmennek gyónni.
Orbán Szabolcs kifejtette: a pápa népszerűsége annak is köszönhető, hogy a média alapvetően pozitívan viszonyul hozzá. Erre a kedvező viszonyulásra Ferenc emberi hitelességével szolgált rá, miközben alapvető vallási, erkölcsi kérdésekben nem képvisel más álláspontot, mint elődje, XVI. Benedek. „A Ferenc pápa személyiségéből fakadó hitelességnek köszönhető, hogy a média hajlandó odafigyelni arra, amit az egyház mindig is mondott.”
Takó István, a Kolozsvári Katolikus Egyetemi lelkészség plébánosa úgy nyilatkozott, hogy – bár a misék látogatottságában nem tapasztalt jelentős változást – Ferenc pápa színre lépésével az emberekben nőtt a bizalom az Egyház iránt. Kifejtette: a Szentatya vitalitása, közvetlensége hatott az újdonság erejével az európai emberekre. Ferenc pápa korábban maga is gyakorló lelkipásztor volt, személyes tapasztalhatta meg, mit jelent ez. Az is fontos, hogy jezsuita szerzetesről beszélünk, a jezsuitáknak pedig mindig is a misszió, a határok feszegetése, a perifériára szorulók megkeresése jellemezte – magyarázta Takó István.
„A nagyvilág számára közvetlensége tette népszerűvé Ferenc pápát, aki nemcsak integet a pápamobilból, hanem kiszáll belőle, odamegy az emberekhez” – értékelte az egyetemi lelkész. Hozzáfűzte, a pápa természetes közvetlensége mellett az is hozzájárul népszerűségéhez, ahogyan beszél: nemcsak előre megírt beszédeket mond el, mindig van egy-két spontán gondolata is. Ezek a saját gondolatai, amelyek mindig az adott helyzethez alkalmazkodnak, életszerűséget sugallnak.
Takó István arról is beszámolt, hogy tapasztalata szerint azok a hívők, akik a Facebook-on korábban szépirodalmi szerzők gondolatait osztották meg, egyre gyakrabban idézik a pápát. „Ez nagyon új, hogy a világi embereket foglalkoztatják a pápa gondolatai, egymás között beszélnek ezekről. Korábban az volt a jellemző, hogy csak mi foglalkoztunk a pápa üzeneteivel egymás közt. Egyfajta áttörést ért el Ferenc pápa, nagyon közel áll az emberekhez.” Rendkívül fontos az is, hogy az idei püspöki szinódus harmadik rendkívüli közgyűlésének témája a család lesz, ezt A családpasztoráció kihívásai az evangelizáció összefüggésében címmel október 5. és 19. között rendezik meg a Vatikánban. Ez a szinódus attól is különleges, hogy kérdőívet küldtek ki plébániákra, amelyet a hívek töltenek ki, így mérve fel az Egyház valós állapotát – ismertette Takó István.
Pápasága eddigi kilenc hónapja alatt több mint 6,6 millió ember vett részt Ferenc pápa nyilvános vatikáni szereplésein – közölte a Pápai Ház Prefekturája. Ez csaknem háromszorosa annak a tömegnek, amelyet elődje, XVI. Benedek vonzott 2012 egészében. Pontosan 6 millió 623 ezer 900 olasz és külföldi vett részt 2013-ban a Ferenc pápával való különböző találkozókon a vatikáni audienciateremben és a Szent Péter téren tartott általános audienciáktól a liturgiai szertartásokig. Az adatok szerint – amelyeket a Szentatya személyes titkárságaként működő Pápai Ház Prefektúrája hozta nyilvánosságra – Ferenc pápa a március 13-i megválasztása óta tömegeket vonzott a Vatikánba. Harminc általános audienciát tartott, s ezeken 1 millió 548 ezer ember vett részt. Az egyéb pápai kihallgatásokon 87 ezer személy vett részt. A Szent Péter-bazilikában és a Szent Péter téren tartott liturgikus szertartásokon 2 millió 282 ezer hívő volt jelen. További 2,7 millióan a Ferenc pápa vezette Mária-imákat hallgatták meg, a vasárnap és ünnepnapokon tartott Angelust és Regina Coelit. A Pápai Ház Prefektúrájának adatai becslések és nem számítják mindazokat, akik az audienciákra kérhető ingyenes jegyek nélkül hallgatták, látták a pápát, mivel például a Szent Péter téren kívül álltak. Nem számolták azt a több millió embert sem, aki a Szentatya tavaly nyári brazíliai útján találkozott a pápával a Rio De Janeiró-i Ifjúsági Világtalálkozón vagy Lampedusa szigetén vagy az Assisi városában tett látogatásán. A „Bergoglio-effektus”, vagyis Ferenc pápa népszerűsége még a Vatikáni Múzeumok látogatottságát is növelte, mintegy 5,5 millió látogatóval zárták a tavalyi évet. Ezt Antonio Paolucci, a Vatikáni Múzeum igazgatója rekordnak nevezte.
kronika.ro/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése