2014. 01. 21.

Ha megcsordul a Vince

Szent Valerius, Zaragoza püspök diakónusa volt Vince, aki mint segítőtárs és diákónus magára vette mindazokat a tennivalókat, amelyeket püspöke öregsége és hiányos beszédkészsége következtében nem tudott ellátni. Amikor Diocletianus császár alatt 304-ben kitört a nagy üldözés, Valencia kegyetlen helytartója azzal akart tekintélyt szerezni magának, hogy a császári parancs végrehajtását a püspökön és diákónusán kezdi. Bilincsbe verve Zaragozából Valenciába vezették őket, és ott 304 táján mindketten elszenvedték a vértanúságot. Az ősz püspök hamarosan kiszenvedett, Vince azonban a borzalmas kínzásoknak egész sorozatát volt kénytelen elviselni. A szent kultusza elsősorban a latin egyházban ősi. Európában és Afrikában is tisztelték. Szent Ágoston több prédikációt mondott a szent tiszteletére, és Rómában három templom viseli a nevét. Szent Vince azonban elsősorban ünnepének dátuma (január 22.) következtében lett népszerű mint időmeghatározó szent, különösen a szőlősgazdák körében. Máig sok nyelven használatos még a régi paraszti mondás: ,,Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince''. Hogy szentünk a bor patrónusa lett, annak oka nagy valószínűséggel nevének népies etimológiája: Vin-Cent (százszoros bor). Franciaországon kívül a keresztény bortermelők Elzászban, Dél-Németországban, Ausztriában, Pannonhalmán és Ópusztaszeren részesítik tiszteletben.
"Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince!"
A versike alapja az a népi hagyomány, mely szerint januárban Szent Vince napi vesszőt vágtak, ebből jósolva meg a várható bortermést. Ha a szőlőtőről lemetszett vessző levet enged, akkor bőségesen lesz bor, ha nem, akkor szomjúhozás várható. A szőlészek, borászok Vince napon abban reménykednek, hogy a Nap kibújik a felhők mögül, és így jó termésre számíthatnak, azonban ha köd ült a határra, akkor az ősszel a szüret gyengének ígérkezik.
A bor védőszentjének tartott Szent Vince napja a borosgazdák hagyományos termésjósló napja. Bálint Sándor néprajzkutató szerint a szentet ősidőktől kezdve úgy tisztelték, mint aki legyőzi a tél sötét hatalmait és előkészíti a lassan közeledő tavasz útját.
Nevének a vinum (bor) szóval rokon hangzása magyarázza, hogy a szőlőművesek Vince névnapjának időjárásából a következő bortermésre szoktak jósolni.
A hagyománytisztelő szőlőművesek e napot tekintik a „szőlővessző pálfordulójának”. A tájegységenként eltérő hagyományban – a kötelező mulatozáson felül – van néhány közös vonás: mindenütt az adott nap időjárásából és a mulatozás végén metszett „vincevesszők” állapotából jósolják a szüret gazdagságát, majd a szőlővesszőket öblös szájú üvegbe téve várják, hogy azok kihajtanak-e. Ha igen, a tavaszi fagyoktól sem kell tartania a gazdának.

Ajánlott cikk: Hargitán a MotorkerékPálosok is

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése