2014. 01. 21.

Római Szent Ágnes

303-ban Diocletianus császár úgy vélte, hogy restaurációs politikája keretében föl kell számolni a kereszténységet. Sokan nem állták ki a hitnek ezt a próbatételét, mások viszont megkapták az erősség ajándékát, hogy vérükkel tegyenek tanúságot hitük mellett.
Római Ágnes fiatalon, 12 évesen áldozta életét keresztény hitéért, lefejezték. Halálát 304. január 21-re teszik. Sírját Damasus pápa (366-384) verses sírfelirattal díszítette és dicsőítette Ágnest. Szent Ambrus beszédében mondja: "a hagyomány szerint tizenkét éves korában jutott a vértanúságra. Annál szörnyűbb ez a kegyetlenség, amely még e zsenge kornak sem irgalmazott, de mennyivel nagyszerűbb a hit ereje, amely még ebben a korban is tanúságot tudott tenni!" (LH III. 1146. o.) Sajátos jellegű tanúbizonyság viszont Szent Ágnes emlékhelye a római Via Nomentánán. Ezen a helyen Konstantin császár leánya, Konstantina bazilikát emeltetett, és hozzáépíttette saját mauzóleumát. Mindez a vértanú sírja és a szent közbenjáró erejébe vetett hitről tanúskodik. A művészetben báránnyal ábrázolják, minthogy neve hasonlít a latin agnus szóhoz, amelynek jelentése "bárány". Az Ágnes név valójában a görög nőnemű hagnē (ἁγνή) melléknévből ered, amely szűzieset, tisztát, szentet jelent.
Mindenható, örökkévaló Isten, aki a gyöngéket választod ki a világból, hogy az erőseket megszégyenítsed, engedd jóságosan, hogy akik szűz vértanúd, Szent Ágnes ünnepét üljük, mindig érezzük, hogy Nálad oltalmába vesz minket! 
 **
Bemutatták Ferenc pápának a Szent Ágnes ünnepe alkalmából megáldott bárányokat
Január 21-én, kedden fél 1-kor a vatikáni Szent Márta Házban bemutattak a pápának két bárányt, amelyeket Szent Ágnes liturgikus emléknapja alkalmából ezen a délelőttön áldottak meg a szentről elnevezett római bazilikában a Via Nomentana-n. E két bárány gyapjából készítik majd az új metropolita érsekek palliumát.

A pallium liturgikus méltóság és joghatósági jelvény, amelyet csak a pápa és az érsekek viselnek templomaikban és egyházmegyéjük területén. Fehér gyapjúból készül, amelyen hat fekete selyemből rászőtt kereszt látható. A pallium átadásának rítusát a Szentatya végzi minden év június 29-én Szent Péter és Szent Pál ünnepén.

(sv) VR



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése