2014. 01. 29.

Székelyek Szocsiban

Tófalvi és Márton ötödszörre

Nyolc sportágban husznonnégy sportoló képviseli Romániát a február 7-23. között Szocsiban megrendezendő téli olimpián. A romániai küldöttségnek hat székelyföldi tagja lesz. Hatuk közül ketten, a sílövő Tófalvi Éva és edzője, Márton Simon ötödszörre lesznek jelen ötkarikás játékokon.
 martonsimon_kr_01_b 
Márton Simon ötödik alkalommal utazhat olimpiára
Tófalvi Éva és Márton Simon részt vett már az 1998-ban Naganóban (Japán), a 2002-ben Salt Lake City-ben (Egyesült Államok), a 2006-ban Torinóban (Olaszország) és a 2010-ben Vancouverben (Kanada) megrendezett téli olimpiákon. Most mindketten egy újabb olimpiára készülnek.

A romániai küldöttségben hat székelyföldi sportember kapott helyet: a csíkszeredai Tófalvi Éva sílövő, a szintén csíkszeredai Kelemen Zoltán műkorcsolyázó és a gyergyószentmiklósi Sára Tímea sífutó, illetve a csíkszeredai-farkaslaki Márton Simon biatlonedző, a csíkszeredai-zürichi Gheorghe Chiper műkorcsolya-edző és a farkaslaki Fancsali Norbert gyúró. 

A magyar küldöttség végleges összetételét hétfőn délelőtt véglegesíti és szavazza meg a Magyar Olimpiai Bizottság, de szinte biztosra vehető, hogy Miklós Edit alpesi síző és Szőcs Emőke sílövő, illetve Antal Zsolt vaxoló tagja lesz a küldöttségnek. Miklós és Szőcs csíki nevelésű, Antal Zsolt pedig gyergyótekerőpataki. Érdekesség, hogy Antal Zsolt sífutóként négy téli olimpián (1994, 1998, 2002 és 2006) képviselte Romániát. Íme, a romániai csapat összetétele.
Alpesi sí. Sportolók: Ania Caill, Alexandru Barbu és Ioan Valeriu Achiriloaie. Edző: Sebastian Barbu.
Sífutás. Sportolók: Sára Tímea, Paul Pepene és Florin Daniel Pripici. Edzők: Ioan Lungociu és Daniel Borca.
Sílövészet. Sportolók: Tófalvi Éva és Cornel Puchianu. Edzők: Márton Simon és Vasile Gheorghe.
Síugrás. Sportoló: Iulian Pîtea. Edző: Florin Spulber.
Műkorcsolya. Sportoló: Kelemen Zoltán. Edző: Gheorghe Chiper.
Szkeleton. Sportolók: Maria Mazilu és Dorin Velicu. Edzők: Florin Bucur és Marius Tomiţă Ene.
Szánkó. Sportolók: Raluca Strămăturaru, Valentin Creţu, Nicolae Radu Şovăială és Alexandru Teodorescu. Edzők: Sorina Ticu és Eugen Radu.
Bob. Sportolók: Maria Constantin, Andreea Grecu (női kettes), Nicolae Istrate, Florin Cezar Crăciun (férfi kettes), illetve Andreas Neagu, Paul Septimiu Muntean, Dănut Moldovan és Bogdan Otavă (férfi négyes). Edzők: Daniel Păcioianu és Silviu Dan Scurtu.
Stáb: Puiu Gaşpar (a Román Síszövetség főtitkára), Delia Iacob, Tatiana Arişanu és Dan Florin Tănase (orvosok), Fancsali Norbert (gyúró) és Alexandru Epuran (a küldöttség vezetője).

Forrás: székelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése