2014. 01. 30.

"Notre Dame" Egyetem küldöttségéhez

Ferenc pápa január 30-án, csütörtökön délelőtt fogadta az egyesült államokbeli katolikus egyetem delegációját, akik abból az alkalomból érkeztek az Örök Városba, hogy felavatásra került az egyetem római székhelye. A Notre Dame egyetemet P. Edward Sorin, a Szent Kereszt Kongregáció tagja alapította 1842-ben.

A kezdetektől fogva az egyetem jelentősen hozzájárult az egyház életéhez az Egyesült Államokban a fiatalok katolikus nevelése illetve egy olyan tudás átadása által, amelyet a hit és az értelem közötti harmóniába vetett bizalom ösztönzött az igazság és az erények keresése terén.

A római székhely megnyitása alkalmat ad a fiatalok számára, hogy kapcsolatba kerüljenek az Örök Város történelmi, kulturális és spirituális gazdagságával.
Egyben megnyitja értelmüket és szívüket Péter és Pál hite, a különböző korok hitvallói és vértanúi közötti folytonosságra, valamint a hitre, amelyet családjuk, az iskola és a plébániák közvetítenek számukra.

Edward Sorin atya elképzelése, amelynek jegyében létrehozta az egyetemet, továbbra is központi szerepet tölt be a XXI. század változó körülményei között is az intézmény identitása szempontjából és az egyház illetve az amerikai társadalom szolgálatában végzett tevékenysége terén. Ebből a szempontból fontos, hogy kompromisszumok nélkül tanúságot tegyenek a katolikus egyetemek az egyház erkölcsi tanításáról és a szabadságának védelméről, amelyet intézményeiben és azokon keresztül gyakorol.

Végül annak a kívánságának adott hangot, hogy a "Notre Dame" Egyetem továbbra is tegyen nélkülözhetetlen és félreérthetetlen tanúságot alapvető katolikus identitásáról, különösen a bárhonnan érkező erőfeszítések esetén, amelyek ennek a tanúságtételnek a felhígítására irányulnak.

Emlékeztetünk rá, hogy az elmúlt években a "Notre Dame" Egyetem a katolikus értelmiség körében vita tárgyává vált, amikor 2009-ben jogi díszdoktori címet adott Barack Obama elnöknek, annak ellenére, hogy politikai álláspontja szerint pártolja az abortuszhoz való jogot.

(sv) VR



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése