2014. 01. 21.

Szenzáció - A kínai kereszténység IV. századi nyomai

Lungmen-barlangok, a Világörökség része
A Magyar Hírlap (2014.01.21., Korai keresztény emlék… 12.o.) hírül adja, hogy az UCA News katolikus sajtóügynökség tudósítása szerint a kereszténység egyik legkorábbi, talán a IV. századig is visszanyúló nyomát találhatták meg a kelet-kínai Jisuj folyó nyugati partján, Henan tartományban (Luoyang) Lojang város térségében, egy folyóparti sziklamélyedésben.
Lungmen-barlangok, Világörökség
A sziklaüreg fölé keresztet véstek a kőbe és a bemélyedéseket temetkezési célokra használtak annak idején.  A kutatók úgy gondolják, hogy a kereszttel jelzett helyre keresztények földi maradványait temethették, és azon hely 316 és 907 között volt használatban.
Felülvizsgálandó az általánosan elfogadott nézet, amely szerint a kereszténység csak a Tang-dinasztia idején (618-907) jutott el Kínába.
Ehhez közél vannak a világhírű Lungmen-barlangok - 龍門石窟/ 龙门石窟, kínaiul: sárkánykapu-barlangok, és a Buddha-szobrokkal jelzett barlangok építkezését csak 494-ben kezdték el. A barlangokról bővebben:A Longmen-barlangok (Sárkánykapu-barlangok) (21 kép).

MK/Viki

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése