2014. 03. 24.

A csíki RMDSZ segít a szavazóknak

A csíki területi RMDSZ segít a szavazóknak a magyarországi választásokon való részvételben 

Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár Csíkszeredában tett látogatása alkalmával sajtótájékoztatót tartott a csíkszeredai konzulátus székhelyén március 22-én. A tájékoztatón elhangzott, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) már elkezdte a szavazólapot tartalmazó levélcsomagok postázását, amelyeket március 24-től Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán (Gál Sándor utca 9. szám, Lázár-ház)  átvehetnek azok, akik a külképviseletre kérték a kézbesítést. A levélcsomagot kizárólag személyesen  lehet  átvenni  április  4-ig, munkanapokon reggel 6 és este 9 óra között. Az átvételhez szükséges érvényes személyazonosító igazolvány vagy  útlevél,  valamint  a honosítási  okirat  és – amennyiben rendelkezésre áll – a lakcímkártya is. A kitöltött szavazólapot tartalmazó levélboríték benyújtható ugyancsak a Gál Sándor utca 9. szám alatt április 4-ig. 
– A szavazat leadásához nem szükséges a személyes megjelenés, saját  felelősségre  bárki megbízható azzal, hogy a szavazatot tartalmazó lezárt borítékot eljuttassa a csíkszeredai főkonzulátusra – tájékoztatott a helyettes államtitkár.
Becze István megyei tanácsos, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének ügyvezető elnöke a helyettes államtitkárral folytatott későbbi megbeszélésen tájékoztatta az anyaországi politikust, hogy a szavazólapok begyűjtésével kapcsolatban az RMDSZ Csíki Területi Szervezetétől is lehet segítséget kérni. Ahogy eddig a választási névjegyzékbe való felvételnél begyűjtötték és leadták a jelentkezési lapokat a főkonzulátuson, ugyanúgy a szavazólapok gyűjtését és kézbesítését is elvégzik március 24. és április 4. között.
A témával kapcsolatban Becze István beszámolt a helyettes államtitkárnak arról, hogy az RMDSZ Csíki Területi Szervezete helyi önkéntesek segítségével három éve ingyenesen támogatja a kedvezményes honosítás ügyét elsősorban itt Csíkban. Ezen túl teljes költségvállalással a munkatársak többször utaztak már Beszterce-Naszód megyébe, hogy az ott élő magyar közösségnek is ingyenesen lefordíttassák a szükséges okiratokat, elkészítették a fotókat és kitöltötték a honosítási kérvényeket..
A csíki RMDSZ 34 515 iratot fordított le az évek során magyarra, ez 517 725 lejbe került volna a csíki embereknek (15 lej iratonként), 8978 fényképet készítettek el, és több mint 16 000 teljes dossziét állítottak össze. Így az RMDSZ Csíki Területi Szervezete összességében több mint 600 000 lejt vállalt át a csíki emberektől. Borboly Csaba és Becze István biztosította a helyettes államtitkárt, hogy fontosnak tartják a Csík térségében élő magyar állampolgársággal is rendelkezők részvételét a 2014-es magyarországi országgyűlési választásokon.
Borboly Csaba és Becze István elmondta, hogy a csíki emberek 25 éve az RMDSZ csíkszeredai  irodáját keresik fel, ha bármi problémájuk van. Ezúton is megköszönték Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának, hogy együttműködött szervezetükkel. Az érdekképviseletért és a feladatok megoldásáért nem kértek egyebet a csíki emberektől, csak azt, hogy amikor választások vannak, vegyenek részt azokon. Ezt kérik most is: vegyenek részt az EP-választáson és támogassák az RMDSZ listáját, ugyanakkor éljenek állampolgári jogukkal és vegyenek részt a magyarországi választásokon.
Csíkszereda, 2014. március 23. 

Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése