2014. 03. 29.

A román elnök Putyin „étvágyától” fél

A román elnök Putyin „étvágyától” fél

Traian Băsescu román elnök kijelentette, hogy „Putyin óriási étvággyal tekint” azokra a területekre, ahol a Duna a Fekete-tengerbe torkollik és Oroszország „kiszámíthatatlansága” azt jelentheti, hogy az Odesszai terület, a Dnyeszter-menti terület és Ukrajna keleti része orosz fennhatóság alá kerülhetnek.

A román elnök kijelentéséből világosan látszik, hogy egy olyan helyzetre készül, amelyben Oroszországnak és Romániának közös határai lesznek a Duna mentén.
Băsescu emlékeztetett, hogy 2005-ben azzal vádolta Vlagyimir Putyint, hogy a Fekete-tengert „orosz felségterületnek” tekinti és a közelmúltbeli krími események igazolják ezt az állítást. Băsescu azt követelte a román Honvédelmi Minisztériumtól és a román hadsereg vezérkarától, hogy sürgősen elemezzék a helyzetet és „dolgozzanak ki egy válaszreakciót”.
Március 28-án felszólalva a hadsereg vezérkara előtt, Băsescu ezt mondta:
„Egyértelmű, hogy Grúzia és Ukrajna után minden politikusnak és katonai vezetőnek fel kell tennie a kérdést: mi és ki lesz a következő? Lehetséges, hogy a Dnyeszter-menti terület és Moldova, Ukrajna déli régiói a Krímtől és Odesszától a Duna torkolatáig? Ezek azok a kérdések, amelyket mindenki feltehet magának Oroszország teljes biztosítékának hiányában”.
Băsescu nem részletezte, hogy hogyan kíván reagálni az általa felvázolt orosz lépésekre Ukrajnával kapcsolatban, de a román vezetés már a NATO-hoz fordult, hogy az erősítse meg katonai jelenlétét Kelet-Európában. Másrészről az elnök figyelmeztette a moldovai vezetést, hogy egy esetleges orosz „katonai agresszió” esetén, Románia nem avatkozik be katonailag, ugyanakkor a határmenti területek sajtóértesülései szerint a helyi vezetésnek sürgősen elő kell készíteni a mobilizációs terveket és annak költségvetését. A kaotikus, következetlen és néha agresszív kijlentések a román vezetés részéről arra engednek következtetni, hogy a fő veszélyt nem Oroszország „területi étvágya”, hanem maga Băsescu jelenti.

Oroszország hangja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése