2014. 03. 28.

Mit üzent Ferenc pápa a politikusoknak?

493 olasz parlamenti képviselő vett részt azon a szentmisén, amelyet Ferenc pápa mutatott be március 26-án. A Vatikáni Rádió megkérdezett néhány olasz politikust, hogyan hatottak rá a pápa szavai.


Jézus idejében volt egy vezető réteg, amely eltávolodott a néptől, nem volt képes másra, csak hogy saját ideológiáját kövesse, és korrupcióba süllyedjen. Pártérdekek, belső harcok: ezekre fordították energiájukat azok, akik Jézus idejében hatalmon voltak – mondta homíliájában Ferenc pápa.

Laura Boldrini, az olasz parlament képviselőházának elnöke a szentmisét követően így foglalta össze a pápa szavainak hatását: „Fontos üzenete van: ne peregjenek le rólunk az embereknek, a nehéz helyzetben élőknek a szükségletei. A pápa mai szavai nagy hatással bírnak. Azt mondta a vezető rétegnek: képeseknek kell lenniük arra, hogy válaszoljanak azoknak az embereknek a bajaira, szükségleteire, akik már nem képesek megoldani a gondjaikat. Olyan üzenet ez, amely a maga egyszerűségében különleges erővel rendelkezik… Nem a jólétben mutatkozik meg az ember értéke: az ember értékét nem a jövedelemigazolása alapján ítéljük meg, hanem annak függvényében, hogy milyen belső értékekkel rendelkezik…”

Angelino Alfano olasz belügyminiszter szerint a pápa szavait le kell fordítani a politika nyelvezetére. „Szent szavakat mondott, amelyek alapvető parancsokat idéznek fel: kötelesek vagyunk arra, hogy meghallgassunk másokat és nyitott legyen a szívünk, ez minden más dolog előfeltétele” – mondta. Hozzátette: a politika akkor jó, ha nem a politikát irányítók egyéni szükségleteit helyezi előtérbe, hanem a szenvedő emberek, a nép kollektív szükségleteit, vagyis a közjóért cselekszik.

Graziano Delrio regionális ügyekért felelős miniszter így nyilatkozott: „Ami engem illet, azt hiszem, nagyon erőteljes buzdítással fordult hozzánk a pápa azzal kapcsolatban, hogy ne távolodjunk el a néptől, hanem maradjunk közel hozzá, ne zárkózzunk magunkba. Érezzük ennek fontosságát és azt hiszem, mélyen el kell gondolnunk rajta.”
Magyar Kurír
(tzs)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése