2014. 03. 30.

Keresztény üldözés Laoszban

Egy laoszi falu keresztényei üldözést szenvednek hitükért – a Pápai Missziós Művek tájékoztat az esetről.


Azok a keresztény vallást követők, akik a laoszi Natahall faluban laknak, Phin megyében,  Dél-Laosz Savannakhet tartományában, komolyan harcolnak, hogy megvédjék az alkotmányban előírt jogukat a keresztény vallás gyakorlására és az otthonukul szolgáló lakóhelyük tulajdonlására – írja a Fides hírügynökség nyomán a Pápai Missziós Művek honlapja.

A faluban nyolc keresztény család – több mint három hónapja tartó erőszak és megfélemlítési kampány után – fellebbezett a Phin Megyei Vallásügyi Hivatal vezetőihez, de nem kaptak választ.

2014 márciusában a falu vezetője a megyei rendőrtisztviselőkkel együtt beidézte a nyolc keresztény családot. A tisztviselők kigúnyolták a keresztényeket és rá akarták venni őket, hogy tagadják meg keresztény hitüket. Azt mondták, hogy ez egy „idegen hit, amely az amerikaiakhoz tartozik”. A falu vezetője elkészítette a dokumentumokat, amelyek az áthelyezésükről szólnak, mondván: „nincs számukra hely Natahallban”, de a keresztények azt mondták, hogy nincs szándékukban elköltözni. Annak érdekében, hogy erőszakkal rávegye őket az áttérésre, a falu vezetője nyíltan azt mondta, hogy a keresztények „felelőssé lesznek téve bármely halálesetért vagy ellenségeskedésért,” amely Natahall lakosságának körében történik”. A falu időseinek véleménye szerint az a tény, hogy eltérő hitet vallanak, megszentségteleníti az ősi szokásokat, hitvilágot és káros hatásai lehetnek.

A keresztény családok számára szóló kitelepítő rendelkezés 2013. december 2-i keltezésű. A családok elhatározták, hogy nem adják fel és harcolni fognak, tartományi és nemzeti szinten követelve a jogaikat, amelyet előír az alkotmány, hogy szabadon gyakorolhassák vallásukat, imádkozva minden laoszi polgárért. Az Emberi Jogok Laosz Szabad Vallásgyakorlásáért (HRWLRF) nevű civil szervezet sürgeti a laoszi kormányt, hogy biztosítson vallásszabadságot, amint az az Alkotmányban és a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezményében is áll, amelyet 2009-ben Laosz is ratifikált.

Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése