2014. 03. 18.

Áder János Hargita megyébe látogatott

A Művészeti Népiskola, Hargita Megye Tanácsa alintézménye műhelyében készült az a kopjafa, amelyet Áder János, Magyarország köztársasági elnöke állíttatott az 1848-as szabadságharcban elesettek emlékére a Nyerges-tetőn március 18-án, kedden. Az államfő magánlátogatásra érkezett Hargita megyébe, és az említett helyszínen kívül a madéfalvi Siculicidium-emlékműnél is járt, amelyet megkoszorúzott.

A Nyerges-tetőn fúvószenekarral és huszárokkal fogadták a köztársasági elnököt, házigazdaként Borboly Csaba megyeelnök, a Csíki Területi RMDSZ elnöke és Bodó Dávid, Csíkkozmás polgármestere köszöntötte. Jelen voltak a többi alcsíki település polgármesterei is. Áder János megkoszorúzta az emlékművet, majd a kopjafához vonult a vendéglátókkal együtt, ahol András Lajos faragómester, a Művészeti Népiskola oktatója elmagyarázta az alkotást díszítő motívumok jelentését. A kopjafát Tamás József római katolikus segédpüspök áldotta meg.

Madéfalván Borboly Csaba mellett Szentes Csaba, a község polgármestere fogadta az elnököt, a felcsíki polgármesterek jelenlétében.
– Nagyon sokan vagyunk Erdélyben, Székelyföldön, akik – amellett, hogy többen kettős állampolgársággal rendelkezünk – igényeljük azt az törődést, ami a magyar alkotmány szerint is megillet minket. Sokszor élünk olyan nehéz időszakokat, amikor Magyarország köztársasági elnökének a jelenléte bátorítólag hat, és megerősíthet minket abban a hitben, amellyel próbálunk itt megmaradni. Áder János gyakori vendége Hargita megyének, tavaly pünkösdkor és a kőrispataki szalmakalap-fesztiválon is találkoztam vele, és fontosnak tartom, hogy rendszeresek legyenek az államfői látogatások – nyilatkozta Borboly Csaba.

A megyeelnök Csíkszeredában ismertette Áder Jánossal a kisebbségi jogérvényesítés kapcsán kialakított álláspontját, miszerint a magyar közösség problémáira államközi szerződésekkel lehetne megoldást találni. Borboly Csaba ahhoz kérte a köztársasági elnök támogatását, hogy kerüljön a román–magyar államközi egyeztetések napirendjére a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem közös, magyar–román állami finanszírozása.

Emellett tájékoztatta az államfőt az interetnikus kapcsolatok terén kifejtett Hargita megyei erőfeszítésről, amellyel jó példát szeretnének mutatni a román többségű, magyar szórványközösségekkel rendelkező megyék vezetésének. Továbbá a szakoktatás fellendítését célzó törekvésekről is beszámolt, akárcsak a székelykeresztúri tejfeldolgozó üzemről, valamint a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ tevékenységéről.

Közlemény
erdély.ma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése