2014. 03. 24.

Hej Szaniszló! Hej Kissinger! S jaj nekem?

Ő szabad magyar állampolgár
A Magyar Kurír sajtószemléjéből tudtam meg, hogy a romániai Új Magyar Szó online Belföld rovata -  2014. márc. 23-án 19:20 órakor - górcső alá vett, akár csak a szekuritate - a következő címmel: Krím orosz annektálását dicsőíti blogján egy csíki katolikus esperes. 
Ma reggel megnéztem a blog látogatottságát és feltűnt, hogy a tegnap a vasárnapi jó idő ellenére, több mint 1000 személy látogatta meg a blogot. A Magyar Kurír révén hamar megértettem, hogy nekem "reklámot csinált" a maszol.ro. Itt megjegyzem, hogy Felnézhetünk az oroszokra cím még nem jelenti azt, hogy én is szélsőséges vagyok. Ha Szaniszló Ferenc az Echo TV-ben ki meri mondani saját véleményét, ez nem jelenti azt, hogy a demokrácia és a szabadság nevében Szaniszló Ferencet ki kellene zárni a közéletből vagy - ne adj' Isten - be kellene zárni vagy el kellene temetni. Jogunkban van meghallgatni mindkét oldal véleményét, annál inkább, hogy az Echo TV a magyarországi média szerves része. De nézzük előbb a maszol.ro szövegét:
Krím orosz annektálását dicsőíti blogján egy csíki katolikus esperes - See more at: http://www.maszol.ro/index.php/belfold/26714-krim-orosz-annektalasat-dicsoiti-blogjan-egy-csiki-katolikus-esperes#sthash.qkbGLQvs.dpuf
Krím orosz annektálását dicsőíti blogján egy csíki katolikus esperes - See more at: http://www.maszol.ro/index.php/belfold/26714-krim-orosz-annektalasat-dicsoiti-blogjan-egy-csiki-katolikus-esperes#sthash.qkbGLQvs.dpuf
Krím orosz annektálását dicsőíti blogján egy csíki katolikus esperes - See more at: http://www.maszol.ro/index.php/belfold/26714-krim-orosz-annektalasat-dicsoiti-blogjan-egy-csiki-katolikus-esperes#sthash.qkbGLQvs.dpuf
""Krím orosz annektálását dicsőíti blogján egy csíki katolikus esperes című beszámolója szerint a rasszista megnyilvánulásairól és hajmeresztő összeesküvés-elméleteiről ismert Szaniszló Ferenc nézeteit terjeszti Darvas-Kozma József pápai káplán. A csíkszeredai címzetes esperes plébános "Felnézhetünk az oroszokra" címmel vasárnap beidézte a blogjára, amit a magyarországi újságíró mondott a Krím-félsziget oroszok általi annektálásáról az Echo TV-ben. Eszerint az oroszok példát mutattak lépésükkel nemzeti akaratból, elszántságból, összefogásból. „A megvetett, lenézett oroszok nem várták ölbe tett karokkal, tátott szájjal a sült kappant Brüsszeltől, Hágától, Rómától, Strasbourgtól, Washingtontól, New Yorktól. És nem vártak kegyet Kijevtől. Az oroszok nem autonómia konferenciáztak, nem tusnádfürdőztek, nem agyonüléseztek, nem kértek, nem követeltek, hanem egyszerűen éltek a nemzetek önrendelkezési jogával és vállalják a kockázatokat” – fogalmazott Szaniszló Ferenc. Az újságíró szerint a határon túli magyarok „talán most először” felnézhetnek az oroszokra. „Irigylem az oroszságot, melynek urai ugyan nekünk annyi bajt okoztak az elmúlt több mint másfél évszázad alatt, de most megmutatták, hogyan viselkedik egy nagy nemzet, ha le akarja rázni a globális pénzügyi háttérhatalom igáját” – jelentette ki.
A hírportál emlékeztet rá: tavaly Szaniszló Ferencet Táncsics-díjjal tüntették ki. Az elismerést utóbb Balog Zoltán miniszter visszavonta, arra hivatkozva, hogy nem volt tudomása az újságíró sajátos nézeteiről."" Eddig az idézet.
Szaniszló Ferenc semmi olyat nem mondott, ami erkölcsileg rossz vagy bűn volna. Akkor miért baj az hogy beidéztem a blogba? Hol a tolerancia, ha Szaniszlót súlyos jelzőkkel illeti véleménye miatt, mert az különbözik a maszol.ro névtelen "tálalójának" véleményétől? És hol az igazság érzet a "felvezetőben", amikor egy vélemény közzététele miatt engem Szaniszló "nézeteit terjeszti" bélyeggel illet?
Itt megköszönöm a négy névvel jelzett hozzászóló tiszteletet érdemlő megjegyzését.
Olvastam Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter március elején közzé tett cikkét, aminek tükrében a szélsőségesnek kikiáltott Szaniszló Ferenc nyilatkozata nagyon is reális.
Éppen ezért ide másolom az Oroszország hangja rádió március 7-i tudósítását, hogy a kedves Olvasók és a kákán csomót keresők is olvashassák.

Henry Kissinger Putyin oldalára állt

Henry Kissinger Putyin oldalára állt

"Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter a The Washington Post lapban közzétett cikkében bírálta a nyugati politikusokat amiatt, hogy „befeketítik” Vlagyimir Putyin orosz elnök képét. Azonkívül az ukrajnai válság kezelése érdekében saját rendezési tervvel állt elő.

Kissinger szavai szerint a Nyugat számára Putyin démonizálása nem politika, hanem alibi, amellyel inkompetenciájukat mentik.
„Ukrajna nem lehet a Kelet és Nyugat közötti viszály almája, a híd szerepét kellene betöltenie” – írja a volt külügyminiszter. Kissinger szerint Ukrajnának nem lenne szabad belépnie a NATO-ba, ill. az atlanti szövetség megfigyelő tagjává sem kellene válnia, azonban nagyon sok kérdésben együttműködést folytathatna a Nyugattal, precízen kerülve mindenféle ellenségességet Oroszország iránt."


Ezek után is vallom, hogy mi erdélyi magyarok felnézhetünk az oroszokra, nemcsak azért, mert 1944-ben az Észak-erdélyi magyarság lemészárlásának véget vetettek - és október 25-től Székelyföldön bevezették a szovjet közigazgatást, ami 1945. március elejéig volt érvényben -, hanem a magyarság védelmére keltek még áldozatok árán is. (A "Iuliu Maniu gárda" bestiális vérengzéseit leleplezte Titus Popovici a Străinul - Az Idegen című regényében). A maszol.ro rovatában a névtelenség mögé bújva az engem támadónak üzenem: Csíkból Subotin orosz ezredes a gyilkos banda kezéből százakat mentett meg (köztük Darvas János nagybátyámat), és élete árán az utolsó Mániu-gárdát is felszámolta. (Csíkkarcfalvi vasútállomáson a Maniu-gárda tagjaival vívott harcban kapott halálos sebet Subotin, a csíkszeredai Szovjethősök emlékművénél nyugszik.) Csíkban épp ezért tiszteletben tartjuk a Szovjethősök emlékét, arról csak a vörös csillagot távolították el. Tiszteletreméltó Oroszország kultúrája, s az is hogy kormánya felelősséget vállalt a határon kívüli orosz ajkúakért.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése