2014. 03. 17.

Ráduly a rendőrparancsnok lemondását követeli

Tisztségéből való távozásra szólította fel Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere hétfő reggel Radu Sandu Moldovant, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság parancsnokát a szombati tragédia miatt. Az érintett nem reagált a városvezető szavaira, a főkapitányság is csak egy rövid közleményt bocsájtott ki a tragédia kapcsán.
raduly sajtotajekoztato 2014 marcius vn 002_b 
Határozott álláspontja a városvezetőnek, hogy a baleset kialakulásához vezető minden apró összetevő felderítésére szükség van
A csíkszeredai városházán tartott rendkívüli sajtótájékoztató keretében a városvezető elmondta, 48 órát adott a rendőrparancsnoknak arra, hogy „önként, becsületből” beadja lemondását – mivel ez nem történt meg, a sajtón keresztül felszólítja, hogy azonnal távozzon.
Ráduly Róbert Kálmán négy pontba szedett tájékoztatójában hangsúlyozta, „mindenek előtt a legfontosabb, hogy osztozunk a gyászoló családok fájdalmában, és arra kérjük Istent, hogy adjon erőt nekik feldolgozni a történteket”. Hozzátette, „a balesetet követően 48 órát vártunk, hogy becsületből lemondjon az, akinek ilyenkor le kell mondania. Ez nem történt meg, így felszólítom Radu Sandu Moldovan megyei parancsnokot, hogy azonnal adja be lemondását”.
A polgármester beszámolója szerint közvetlenül a szerencsétlenség után kijárt a helyszínre, végighallgatva az ott lévőket. „Akikkel szóba álltam, megfogalmazták azon félelmüket, hogy megpróbálják majd eltussolni a balesetet okozó valós tényeket és az azt megelőző felelőtlen cselekedeteket” – közölte.
„Azt kérem, hogy a kivizsgálás minden fázisában legyen jelen a Hargita Megye Tanácsa mellett működő Hargita Megyei Területi Közrendi Hatóság (ATOP) egy tagja – gondolok annak elnökére például –, hogy kizárva legyen minden eltussolási lehetőség” – tette hozzá Ráduly.
Végül a városvezető azt üzente, „keresztényileg kötelez bennünket és a rendőrállományt, hogy az idei Román Rendőrség Napjának megünneplése helyett a csíkszeredai rendőrség tartson önvizsgálatot, hiszen nagy szükség lenne erre. A szokásos italozással egybekötött díszebéd és a városban való parádézás költségeit fordítsák a bajba került, gyászoló családok megsegítésére”.
A román nyelvű sajtó egyik újságírójának azon kérdésére, hogy miért kellene a parancsnoknak lemondania, Ráduly úgy válaszolt, hogy „aki ilyet kérdez, az maga sem tudja, mi az a becsület”.
Rövid közleményt bocsátott ki a főkapitányság
A megyei rendőr-főkapitányság vezetőjét és sajtószóvivőjét többszöri próbálkozás után sem sikerült elérnünk. A rendőrség sajtóosztálya mindössze egy rövid közleményt bocsájtott ki, hangsúlyozva, hogy csak az alábbi információk ismertetésére kapott felhatalmazást: „a parancsnok kiadta az utasítást egy belső vizsgálat elvégzésére a csíkszeredai rendőrkapitányságon annak érdekében, hogy a történtek minden részletére fény derüljön.”

székelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése