2014. 03. 27.

A nemzet feltámadása veled kezdődik



Támadj fel bűneidből. Az élet egyik alapfeltétele a víz, a másik a fény. A keresztség örök életre szökellő vízforrást fakaszt bennünk, ugyanakkor fényt gyújt a lélekben, a hit világosságát. Jézus Krisztus a Szentlelket és a hit világosságát a keresztség szentségében adja nekünk. A keresztség liturgiájában mindjárt a keresztelés után a keresztség hatását megvilágító szertartás következik: a krizmával való megkenés, a fehér ruha rátevése és végül az égő gyertya átadása e szavakkal: „Kedves szülők és keresztszülők! Rátok van bízva a világosság: a hit és a kegyelem fénye, amelyet ez a gyertyaláng jelképez. Óvjátok gondosan, hogy gyermeketek, akire ma ráragyogott Krisztus fényessége, szüntelenül a világosság fiaként járja az élet útját! Maradjon állhatatos a hitben, és amikor az Úr eljön, elébe járulhasson az összes szentekkel együtt a mennyei hazában.” Mi felnőttek és gyerekek Krisztusban gyökerező hitben élünk, és törekszünk az ő szeretete, szentségi kegyeleme által isteni minőségű életet élni, amely az örök élet kezdete. Hogy ezt megérthessük, egyszerűen gondoljunk arra, hogy milyen borzalmas állapot született vaknak lenni, örök sötétségben élni (Jn 9,1-41). Minden ember bizonyos értelemben lelki vakságra születik: képtelenek vagyunk rájönni életünk értelmére, a földi lét céljára. Egy valaki mégis ismerte erről a teljes igazságot: Jézus. Ezért ő a világ világossága. Minden emberre áll keresztsége pillanatában: „Sötétségben éltetek, de most eljutottatok a világosságra az Úrban” (Ef 5,8-14). A hit Isten ajándéka, természetfeletti megismerő képesség, melynek birtokában képes érteni az ember az élet legdöntőbb kérdéseit, általa tud örök életre szólóan értelmesen élni. Gyermekkorában kente királlyá Dávidot a próféta (1Sám 16,b. 6-7. 10-13a). Az Úr Lelke szállt rá és ezért lesz képes a Sault búskomorrá tevő gonosz lelket elűzni. A meggyógyított vak lát, s mivel hitt Jézus szavában, képes volt felismerni az Isten Fiát, mert megmondta neki az Úr, hogy ő az.  
A megkeresztelt képes hinni, de csak ha megmondják neki, mit kell hinnie. Hinni annyi, mint elfogadni egészen Jézust és tanítását. Annak van élő hite, aki nemcsak elméleti síkon fogadja el az Úr szavát, hanem magatartásában is megvalósítja.  
A keresztség által a világosság fiai lettünk és elnyertük a természetfeletti hinni tudás és az önfeláldozó szeretet képességét. Azért, hogy Krisztusba öltözötten élhessünk, Ő a Szentlélek segítségét nyújtja nekünk a szentségekben. Ha kegyelmi életünkre nem vigyázunk, ha nem élünk szentségi életet, akkor hitbeli látásunkat értelmi és akarati megfogyatkozás, vagyis a tudatlanság és a bűn elvakítja, bűnössé tesz. 
Itt a bűnbánat ideje. Kérjük Jézust, hogy a lelki vakságot okozó tudatlanságból és bűnből gyógyítson ki, mert készek vagyunk bűnbánatot tartani, elítélni magunkban a bűnt. És Krisztus ránk ragyog.   
        
„Az ember a külsőt nézi, az Úr azonban a szívet” (1Sám 16,7).   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése