2014. 03. 26.

Muzulmánok levele a pápához

Hetvenen írták alá azt a levelet, amelyben kifejezik szeretetüket és tiszteletüket Ferenc pápa iránt – tájékoztat a La Croix.


„Az egy Isten, aki Szent Ferenc szívét beragyogta, őrizze Szentséged lépteit, és segítsen mindannyiunkat az emberiség javáért való közös küzdelmünkben. Legbuzgóbb imáinkat ajánljuk Önért, Szentatyánk” – így zárul az a levél, melyet hetven, különböző teológiai iskolához és harminc országhoz tartozó muzulmán írt Ferenc pápának. A levelet az aláírók egy személyes találkozó keretében adták át a pápának a vatikáni Szent Márta-házban március 20-án.
A levelet Shahrzad Houshmand adta át Ferenc pápának – az iráni hölgy tagja volt a Chiara Lubich és a Fokoláré Mozgalom Barátai vallásközi delegációnak, mely március 17. és 20. között részt vett az Együtt az emberiség egységéért elnevezésű találkozón Castel Gandolfóban. A rendezvény célja a vallásközi párbeszéd megújítása és megerősítése volt „az emberiség egysége és az egyetemes testvériség szellemében”.
A levélben többek között ez áll: „Ezúton szeretnénk kifejezni mély szeretetünket és tiszteletünket az Ön személye és segítő keze iránt, amelyet oly sokszor nyújtott a világ muzulmánjai felé.” Levelükben a muzulmánok azt írják, „mélyen megindította” őket „az alázatnak és a szolgálatnak az az evangéliumi szellemisége”, melyet Ferenc pápa tetteivel és gesztusaival képvisel. Ez a szellemiség – teszik hozzá – „bizalmat és reményt kelt bennünk, muzulmánokban, és segít megélnünk Isten Igéjét”.
„A hívők iránt a szeretetben pedig a legközelebb azokat találod – írják a muzulmánok a Koránt idézve –, akik azt mondják: »Mi keresztények vagyunk.« Ez azért van, mert papok és szerzetesek vannak közöttük és azért, mert nem fennhéjázók” (Korán 5:82).
A muzulmánok levelükben külön kiemelik megbecsülésüket a pápa Evangelii gaudium kezdetű apostoli buzdításában foglaltakért, különösen a 253-as pontban olvasható szavakért, ahol a pápa azt írja: „az igazi iszlám és a Korán megfelelő értelmezése szembehelyezkedik mindenfajta erőszakkal”.
Levelükben a muzulmánok azt hangsúlyozzák, hogy „az iszlám világ különböző intézményei és a muzulmánok túlnyomó többsége szilárdan hisz a békében és a szeretetben, és hajlandó is tenni ezekért”.
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése