2014. 03. 22.

Kiskorúak Védelmének Pápai Bizottsága

Ferenc pápa felállította a Kiskorúak Védelmének Pápai Bizottsága vatikáni szervet, amelynek tervét 2013. december 5-én jelentette be. A Bizottság tagjainak listája:
Catherine Bonnet (Franciaország)
Marie Collins (Írország)
Sheila Hollins (Egyesült Királyság)
Seán Patrick O’Malley bíboros (Egyesült Államok)
Claudio Papale (Olaszország)
Hanna Suchocka (Lengyelország)
P. Humberto Miguel Yáñez SJ (Argentína)
P. Hans Zollner SJ (Németország)

A tagok alapvető feladata, hogy előkészítsék a Bizottság statútumait, amelyek meghatározzák hatásköreit és funkcióit. Ezt követően a Bizottsághoz újabb tagok csatlakoznak a világ különböző földrajzi területeiről.
P. Federico Lombardi szentszéki szóvivő kommentárt fűzött a Kiskorúak Védelme Pápai Bizottságának létrehozásához. Folytatva elődeinek elkötelezettségét és miután meghallgatta különböző bíborosok, püspökök és a téma szakértőinek véleményét, Ferenc pápa elhatározta, hogy bizottságot állít fel a kiskorúak védelmére.
A pápa nyilvánvalóvá teszi, hogy az egyház prioritásai közé tartozik a kiskorúak védelme. E területre vonatkozó kezdeményezés előmozdítása érdekében a pápa kijelölt olyan magasan képzett személyeket, akik ismertek ezen a területen végzett tevékenységükről. Ez a csoport most arra kapott meghívást, hogy mielőbb kidolgozza a Bizottság végleges struktúráját, pontosítva célkitűzéseit és felelősségét, valamint hogy ajánljon további tagjelölteket más kontinensekről és országokból, akiket meghívhatnak a Bizottság szolgálatára.

Abban a bizonyosságban, hogy az egyháznak meghatározó szerepet kell betöltenie ezen a területen és a jövő felé kell tekintenie anélkül, hogy feledné a múltat, a Bizottság sokoldalú megközelítéssel mozdítja elő a kiskorúak védelmét. Ezek közé tartozik a nevelés a gyermekekkel való visszaélés megelőzésére, a büntetőjogi eljárás elindítása a kiskorúak elleni sértések esetén, polgári és kánonjogi kötelességek és felelősségek, valamint a legjobb megoldások kifejlesztése, amelyek a társadalom egészében megjelentek. Ezáltal és Isten segítségével a Bizottság hozzájárul a Szentatya küldetéséhez, hogy biztosítsa az ifjúság védelmét válaszolva e szent felelősségre – fogalmaz a szentszéki szóvivő.

(sv) VR

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése