2014. 03. 16.

Csíkszereda - Március 15. a Gál Sándor szobornál

Magyarország és Románia miniszterelnökeinek üzenetét hallgathatta meg az ünneplő közösség a Gál Sándor csíkszeredai mellszobránál tartott március15-i ünnepségen.
megemlekezes a gal sandor szobornal vn 014_bA történelmi egyházak képviselői is felszólaltak a Gál Sándor szobornál tartott ünnepségen

Orbán Viktornak, Magyarország miniszterelnökének ünnepi üzenete így hangzott: „Ez a nap a magyarok napja! A magyar nemzet 1848. március 15-én kinyilvánította összetartozását. Kinyilvánította, hogy a saját útján akar járni, szabadságot akar”. A jelenkor eseményeire térve Orbán üzenetében kijelentette: a magyar országgyűlés hivatalosan is nemzeti parlament lesz és a magyar nemzet egészét fogja képviselni. „Magyarország azt kéri Önöktől éljenek a választás lehetősségével, (…), mutassuk a magyar nemzet erejét és egységét!”  – ezekkel a szavakkal zárta üzenetét a miniszterelnök.
Victor Ponta, Románia miniszterelnöke levelében kiemelte, hogy mindennél fontosabb a béke, az egymás elfogadása, és az együttműködés. Románia és Magyarország közös történelemmel rendelkezik, átvészelték a totalitárius rendszert, és mindkét ország az Európai Unió tagja lett. „Az unióban a demokratikus értékek és állampolgárok jóléte elsődleges. (…) Ami igazán számít, az az, hogy a román és magyar népnek törekvése közös: az, hogy szabadságban és jólétben éljen” – fogalmazott a román kormányfő.
A történelmi egyházak képviselőinek ünnepi szónoklatát követően megkoszorúzták Gál Sándor szobrát, majd a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar kíséretében az egybegyűlt ünneplők átvonultak a Vár-térre, ahol folytatódott a március 15-i ünnepség.

székelyhon.ro

A magyarságunkért ajánló: A magyar nemzet védelmét jelenti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése