2014. 03. 30.

Janukovics ismét hallatott magáról

Janukovics ismét hallatott magáról

Ukrajnában az elnökválasztás helyett az ország föderalizációjáról kellene népszavazást kiírni. Ezzel az ajánlattal fordult az ukrán néphez a posztjától megfosztott elnök, Viktor Janukovics.

A szakértők biztosak abban, hogy, bár a föderalizáció sok mindent megoldana az országban, ennek megvalósítására a közeljövőben kicsi az esély.
„Mint elnök, aki veletek van gondolatban és lélekben, felszólítok minden józan gondolkodású ukrán állampolgárt: ne engedjétek, hogy a csalók kihasználjanak titeket! Követeljétek a népszavazást a föderalizációról” – ilyen szavakkal fordult Viktor Janukovics az ukrán néphez. Véleménye szerint csak egy ilyen népszavazás és nem pedig egy elnökválasztás oldhatja meg a helyzetet az országban, őrizheti meg annak szuverenitását és egységét.
Nyilatkozatában hangsúlyozta továbbá, hogy a változások, amelyeket az új vezetés alkalmazott az ország törvénykezésében, „kizárják az igazságos választások lehetőségét, bármikor is kerülne arra sor”. A föderalizáció valóban az, amire az országnak szüksége van, de a problémák a népszavazással és a választásokkal kapcsolatban nem a törvénykezésben alkalmazott változtatásokkal magyarázhatók – véli az ukrán politológus, Alekszandr Karevin:
A projektre valóban szükség van. A kérdés azonban az, hogy ki hallgatja meg a volt elnököt. Janukovicsnak mindene megvolt, hogy Ukrajnát Föderális Köztársasággá tegye. Ő azonban ezt nem tette. A másik probléma az, hogy nem tudom lehetséges-e most egy ilyen népszavazást tartani. A jelenlegi helyzetben, szerintem, tiszta népszavazásra nincs lehetőség. Akkor, amikor a Majdan védelmezői vagy a Jobb szektor tagjai bármilyen állami szerv épületébe betörnek és utasítják az ügyészeket, bírókat és mindenkit, akkor ugye nem gondolják, hogy nem fognak rátörni a választási bizottságok vezetőire és nem adják ki parancsba, hogy milyen végeredménynek kell születnie?
Érdemes hozzátenni, hogy Janukovics nem személyesen olvasta fel a nyilatkozatát, hanem átadta azt az információs ügynökségeknek. Ez pedig kételkedésre adott okot, hogy a szöveget valóban Janukovics állította-e össze. Kételkedett ebben Julija Timosenko is, aki a föderalizációt „Ukrajna megsemmisítéséhez vezető útnak” nevezte megjegyezve, hogy amennyiben a nyilatkozat szerzője mégis Janukovics, akkor „az Ukrajna elleni harc eszközévé” vált.

Oroszország hangja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése