2014. 03. 23.

Hétfőtől lehet szavazni

Március 22-én lezárult a regisztráció a magyarországi országgyűlési választásokra. Hétfőtől már elküldheti, vagy leadhatja szavazatát, az, aki kézhez kapta már a választási levélcsomagot. A választásokkal kapcsolatosan Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár tartott sajtótájékoztatót a csíkszeredai főkonzulátus Petőfi utcai épületében.
repas zsuzsanna vn 010_bRépás Zsuzsanna arra kéri a választópolgárokat, minél hamarrabb jutassák vissza a válaszborítékokat
Több mint 225 ezren regisztráltak a magyarországi választási névjegyzékbe a pénteki adatok szerint, feldolgozásuk még folyamatban van. Ez a szám még nem végleges adat, hiszen a szombaton regisztrálók számát még nem összesítették. Az utóbbi három esztendőben világszerte 600 ezren igényelték a magyar állampolgárságot, közülük a választásra jogosultak közel kétharmada szeretne részt venni a választásokon. Répás Zsuzsanna elmondta, Erdélyben péntekig 137.300-an kérték a választási csomagot.
Az összmagyarság ünnepe
„Azt tapasztaltam, hogy az emberek nagyon mélyen élik meg, és fontos számukra, hogy ilyen módon is kifejezhetik a magyar nemzethez való tartozásukat, hiszen részt vehetnek az új parlament megválasztásában. Az április 6-ai választás az összmagyarság ünnepe lesz, és a parlament, amely Budapesten fog összegyűlni, összenemzeti parlament lesz” – mondta Répás Zsuzsanna.
Minél hamarabb jutassák el a válaszborítékot
A magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok a választási levélcsomag kézbesítését saját postacímre, magyar külképviseletre, vagy helyi választási irodába is kérhették. A Nemzeti Választási Iroda már elkezdte ezen csomagok szétküldését. Az államtitkár helyettestől megtudtuk, már beérkeztek az első szavazatok a választási irodához. Répás Zsuzsanna arra kér minden választópolgárt, hogy amint megkapja választási csomagot, a szavazatukat tartalmazó válaszborítékot, minél hamarabb juttassa vissza a választó irodához. Akinek a konzulátuson kell átvennie a választócsomagját, az legkésőbb április 4-ig éjfélig teheti meg, és csak személyesen.
A konzulátuson és a postán keresztül is lehet szavazni
Azok, akik kézhez kapták a választási levélcsomagot, választhatnak, hogy vagy postai úton küldik vissza a válaszborítékot, vagy leadják/leadatják a legközelebbi külképviseletekre, Csíkszereda esetében, a főkonzulátus Gál Sándor utcai (Lazarus ház) épületébe.  „Aki megkapja a csomagot a jövő hét elején, nyugodtan postára adhatja, de ha egészen biztosra akar menni, akkor hozza be a főkonzulátusra, vagy küldesse be azzal, akiben megbízik, tehát nem kell személyesen leadnia. Azt javaslom, hogy aki a konzulátusra hozza be a szavazócsomagját, azt is minél hamarabb tegye meg” – mondta az államtitkár-helyettes. A postai úton küldött válaszborítéknak legkésőbb április ötödikéig kell beérkezniük a választási irodához, viszont a konzulátuson április hatodikán, a választás napján is leadhatók ezek a borítékok.

székelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése