2014. 03. 23.

A maffiózóknak üzent Ferenc pápa



Térjetek meg, még időben vagytok, hogy ne kerüljetek a pokolba – Ferenc pápa felhívása a maffiózókhoz március 21-én.

„Azt kérem a maffiózóktól, hogy térjenek meg! Térden állva kérem, hogy ne tegyetek rosszat!” Ferenc pápa így fogalmazott azon a péntek esti imavirrasztáson, amelyet a maffiák ártatlan áldozatainak hozzátartozóival végzett a VII. Szent Gergely római plébánián. 
Az eseményt az „Emlék és elkötelezettség napjának” előestéjén tartották Luigi Ciotti atya, a Libera társulat vezetőjének szervezésében. Idén a Róma közeli Latina város adott otthont az emléknap legfontosabb programjainak március 22-én.

A pápa Ciotti atya kezét fogva lépett be a templomba éreztetve ezzel a gesztussal, hogy lelkileg közel áll ahhoz a 700 családhoz, akik összegyűltek, hogy megemlékezzenek szeretetteikről. Hosszú és megható szertartás volt. Ferenc pápa szavai gyógyírt jelentettek a megölt személyek hozzátartozóinak sebesült szíve számára. A maffiózókhoz intézett szavaiban a Szentatya hangsúlyozta: „Az élet, amelyet éltek, nem ad boldogságot, örömöt. A piszkos üzletekből, számos bűntettből származó vérrel áztatott hatalmat és pénzt nem vihetitek magatokkal a túlvilágra. Térjetek meg még időben, hogy ne végezzétek a pokolban, mert az vár rátok, ha ezt az utat folytatjátok. Nektek is voltak szüleitek. Gondoljatok rájuk, sírjatok egy kicsit és térjetek meg.”

Az áldozatok hozzátartozóinak tanúságtétele kapcsán a pápa osztozott velük a reményben, hogy a felelősségérzet lassan győz a korrupció felett. Ez belülről, a lelkiismeretből indul ki. Helyre kell hozni a viselkedésmódot, a kapcsolatokat, a döntéseket, a társadalom szövetét úgy, hogy teret nyerjen, kiterjedjen és gyökeret verjen az igazságosság, és átvegye az igazságtalanság helyét. A családok 70%-a nem ismeri az igazságot a hozzátartozóikkal történteket illetően.

Aki életét veszti az igazságosságért és az igazságért, az életet ad – hangsúlyozta Ciotti atya. Az áldozatok között említette az „élő holtakat” is, akiket lelkükben ölnek meg. Mennyien vannak azok, akiktől a maffia elvette méltóságát, szabadságát, akiket megzsaroltak, félelemben tartanak. A maffiák – a korrupció és az illegalitás – megölik a reményt. Mindenkinek lépést kell tennie ez ellen, elsősorban a politikának, amely a közjóval foglalkozik. Meg kell erősíteni a maffiák javainak elkobzását és ösztönözni kell a bátor szemtanúkat.

A szertartás során felolvasták a 842 áldozat nevét, akik között 80 gyermek is szerepelt.

(sv) VR



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése