2013. 02. 01.

Az egészség, béke és irgalom osztogatója

Szebaszte hívő népe Balázst választotta püspökévé, aki a Szentlélek indítását követve visszavonult egy magányos hegyi barlangba, és innen vezette imádkozva, tanácsokat osztva és gyógyítva a rábízott közösséget. Licinius császár keresztényüldöző rendeletét még 316 táján Agricola helytartó folytatta Szebasztéban. Ekkor fogták el Balázs püspököt. Előbb hittagadásra próbálták kényszeríteni, majd megostorozták és bebörtönözték. Mivel sok csodát tett ott is, ezért vízbefojtás általi halálra ítélték, de végül is lefejezték.
A legenda szerint, abba a tóba kellett vetni őt, amelybe korábban keresztény asszonyokat fojtottak, mert beleszórták a helytartó házi isteneit a tóba. A bölcs csodatévő akkor a következőt tette: a partra érve rövid áldást adott a számára halált jelentő tóra, aztán a vízen járva a tó közepéig sétált. Ott megfordult, és barátságosan fölszólította bíráit, hogy saját isteneikbe vetett hitük bizonyságául kövessék őt a vízen járva. Hatvanöt férfi elfogadta a kihívást, és mind a vízbe fulladt.
Humoros szent, aki az életet és a halált is ajándéknak tekintette. Ezek után vízenjárva visszament üldözőihez, akik lefejezték.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése