2015. 02. 13.

Játékfilm készülne Márton Áron püspökről

Forrás: www.vebidoo.com
Izgalmasnak ígérkezik az a játékfilm, ami Márton Áron püspök életét mutatná be. Az elképzelés Papp László marosvásárhelyi katolikus atyának a nevéhez fűződik, aki egyébként az 1980-as években Kézdivásárhelyen is szolgált, amúgy a film cselekményének egy része a céhes városban játszódna.

A nagyvolumenű filmhez a készítőknek 12 ezer szereplőre (statisztára), 750 lovasra lesz szükségük, így 140 helység lakóit vonnák be a forgatásba, ami több mint 20 helyszínen zajlana.

Az ötlet egyébként onnan származik, hogy a marosvásárhelyi Szent Imre kollégiumban Papp László (és kollégái) a diákokat próbálják rávezetni a szolgálat fontosságára, és egyik „ösztönző” egy olyan zenemű– a Népemért vállalom – aminek központi alakja Márton Áron. Ezzel a darabbal – aminek alapjait az atya Fórika Balázs kézdivásárhelyi kántorral közösen rakta le – turnézva arra figyeltek fel, hogy a püspök kultikus alakja most is kiemelt helyet foglal el az emberek szívében. Mivel manapság a képi világnak nagyobb üzenőképessége van, arra gondoltak, hogy egy egészestés játékfilmben mutatják be mozgalmas és példaértékű életét.

Papp László érdeklődésünkre elmondta: ma minden hangos, gyors, pattogó és mesterkélt, viszont ők mégsem ilyen szemlélettel közelednek Áron püspök életé­hez, hiszen az annyi feszültséget és szépséget tartalmaz, hogy az egymagában leköti az embereket.

– A püspök úr egész élete során egy kés hegyén állt, és az adott helyzetben mindig bölcs döntést hozott – részletezte az atya. –Már önmagában nagy feszültséget hordozott, hiszen a magyar királyság idején született (1896-ban), megélt két világégést, és a kommunizmusban tevékenykedett 1980-ban bekövetkezett haláláig. Egy olyan emberről van szó, akinek nagyságát még az ellenségei is elismerték, hiszen a kommunista államhatóság is felnézett rá, még a román ajkúak is a földkerekség egyik legnagyobb püspökeként tekintettek rá, egy valódi emberkatedrálisról van szó.

A film rendezése közösségcentrikus, a püspököt a népével és az ezeréves egyházmegyével mutatnák be, mely tájilag is belekerül, így szerepel benne többek között a Perkő, az Egyeskő, a Székelykő stb., és mindig a forgatási helyszín környezetében élőket kérik fel statiszta szerepre.

A forgatás a becslések szerint egymillió euróba fog kerülni. Ezt a pénzt közadakozás révén szeretnék összegyűjteni, Marosvásárhelyen például a reformátusok, unitáriusok és a katolikusok is ajánlottak fel adományt erre a célra. Papp László atya ismertető körúton, világi intézmények vezetőivel közösen népszerűsíti a célját, ilyen találkozót szerveztek már Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában is. Fórika Balázs kántor szerint folynak az egyeztetések arról, hogy a közeljövőben Háromszéken is népszerűsítsék az ügyet, és az a céljuk, hogy a tervezett alkotást mindenki a magáénak érezze.

A film internetes honlapja: www.martonaronfilm.ro.

Bartos Lóránt
Székely Hírmondó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése