2015. 02. 10.

Váratlan látogatás a város peremén

Ferenc pápa február 8-án, vasárnap a római Pietralatában található Szent Mihály főangyal plébániára tartva, váratlan látogatást tett egy menekülttáborban. A Vatikáni Rádió tudósítása.


„Mama, gyere csak! Van itt valaki fehér ruhában!” - kiáltott fel egy gyermek. Borult az előzetes terv, Ferenc pápa menet közben változtatott a plébánialátogatás programján. Mielőtt a város keleti negyedében fekvő Szent Mihály főangyal plébániára érkezett volna, váratlanul és bejelentés nélkül rövid, negyedórás látogatást tett a közeli barakkvárosban, ahol cigányok és különféle nemzetiségű menekültek élnek együtt.
A pápa Ford Focusán érkezett a tábor közelébe. Senki nem várta, senki nem fogadta. Egy cigány gyerek vette észre, de az egyedül és gyalog közeledő pápa láttán tovább játszott az utcán. „Hol van az anyukád?” – kérdezte a pápa, mire a gyerek bekiáltott egy közeli barakkba: „Mamma, vieni! C’é qualcuno in bianco!” Vagyis: „Mama, gyere csak! Van itt valaki fehér ruhában!” A hír egy csapásra összeterelte az ott lakókat. Tolongva vették körül a pápát, aki hamar észrevette, hogy jelentős számban élnek ott latin-amerikai menekültek a már régóta tábort vert romák mellett. A rögtönzött szálláshelyeket a romák és a latin-amerikaiak mellett Afrikából érkező menekültek lakják. Az utóbbi időben számos ukrán és orosz is itt talált menedéket. A kapcsolatfelvétel azonnal megtörtént, ölelések, kézszorítások, gyerekek feje búbjára adott puszik révén. „Mindennap imádkozom Ukrajna békéjéért” – mondta Ferenc pápa.
Fotó: Ansa.it
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése