2015. 02. 07.

Mit borítottak fel az ortodox templomok? Ezt tudnod kell!


Forrás: garaveche.iasi.mmb.ro
Íme a hír:
Fehér megyében több a templom, mint az iskola és a kórház – írja az alba24.ro portál. A statisztikák szerint a megyében nagyjából 600 templom és kolostor működik, miközben 525 iskola és csupán 9 kórház létezik.

Az elmúlt évtizedben több tucat iskola szűnt meg és 3 kórházat is bezártak. Ugyanakkor most is további templomok épülnek, de egyetlen új iskola vagy kórház sem készül.
Fehér megyében 570 lakosra jut egy templom, 650 főre egy iskola és 38.000 emberre egy kórház. Az összesen 525 iskolából alig 371-nek van egészségügyi engedélye, főként a hegyi falvakban nem teljesítik a törvényes előírásokat.

marosvasarhelyiradio.ro

Hogy miért történik így, olvasd el:


1918. december 1-jén Gyulafehérváron az erdélyi románság kimondta egyesülését Romániával, teljes nemzeti szabadságot ígérve az egyoldalúan kinyilvánított aktus során kisebbségbe jutott magyaroknak, szászoknak és más együtt élő népcsoportoknak.  
Az egyesülési határozatot Erdély gyors megszállása, 
a közigazgatás átvétele, 
majd 1920. június 4-én a trianoni diktátum követte.
1918-ban már elkezdődött a bukaresti kormány és a román ortodox egyház vezetésével a homogén nemzetállam megteremtésére irányuló lankadatlan munkálkodás.
Az új államhatalom bizánci stílusban elkezdte berendezkedését, és egyre komiszabban folytatta.

Először jött a katonaság,
azt követte az adminisztráció kiépítése, melynek támasza a csendőrség és a katonaság.
S végül az egyházi szervezetet kezdték kiépíteni, amely napjainkban is tart. 
Amikor ez a harmadik hálózat is működik, akkor tekintenek egy területet végképp elfoglaltnak. (vö. Zsolnai Imre, Bizánctól a bolsevizmusig, Budapest 1993, 66.) 
1945-től 1989-ig visszafogottan építkeztek és szerveztek. 1989 után még egyszer annyi templomot és kolostort építettek, mint amennyi azelőtt volt. 
Miből? - ne kérdezd, mert mindenki tudja.
Miért nem jut kórházra, egészségügyre és iskolára?
Egy beteges ideológiáért. 
Érted, hogy Romániában miért nem az iszlám uralkodik?

 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése