2015. 02. 12.

Ősztől nem indulhat magyar gyógyszerészeti szak a MOGYE-n

Jelen állás szerint az ősztől felszámolódik a magyar gyógyszerészképzés Marosvásárhelyen – állítja a felsőfokú tanintézmény rektora, Leonard Azamfirei.
mogye_azamfirei_IMG_3880_b 
Leonard Azamfirei
A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) rektora úgy véli, a felelősség azokat a magyar kollégákat terheli, akik nem állították össze az akkreditációs dossziét. Szilágyi Tibor visszavonult rektorhelyettes szerint a helyzet egészen másként fest: az egyetem román vezetősége és a Romániai Felsőoktatás Minőségét Biztosító Ügynökség (ARACIS) próbálja meg ellehetetleníteni a magyar gyógyszerészképzést.
A MOGYE a nyáron száz helyet hirdethet meg a gyógyszerészeti fakultására felvételizni kívánó román diákok számára, és egyetlen egyet sem a magyarok részére. „Így fest a jelenlegi helyzet, és ezt nem én állítom, hanem a Romániai Felsőoktatás Minőségét Biztosító Ügynökség. Hogy miért jutottunk ebbe a szomorú helyzetbe, kérdezzék meg a magyar illetékeseket, azokat, akik politikai okok miatt nem voltak hajlandók összeállítani az akkreditációs dossziét” – nyilatkozta szerdán Leonard Azamfirei rektor, aki kicsinyességgel és rosszhiszeműséggel vádolta azokat, akiknek a feladata lett volna benyújtani az ARACIS-hoz a kért dokumentációt. Szerinte ezzel a lépéssel kollégái a gyógyszerészi pályára kívánkozó magyar középiskolásokat csapták pofon. Azamfirei adminisztratív szankciót helyezett kilátásba az általa meg nem nevezett személy ellen. Szer2esztős-gün2 információi szerint a MOGYE vezetősége Sipos Emese leköszönt dékánhelyettes ellen kezdeményezett belső vizsgálatot.
A rektor arról kívánta biztosítani az érdekelteket, hogy az egyetem vezetősége minden törvényes lehetőséget megragad annak érdekében, hogy a fővárosi hatóság változtasson az álláspontján. Azamfirei a napokban Bukarestben tárgyalt az ARACIS és az oktatásügyi minisztérium vezetőivel, többek között Király András államtitkárral. „Mi, román vezetők próbáljuk meg eljárni azt, amit a törvényes határidőn belül a magyar illetékesek nem voltak képesek vagy nem akartak” – hangoztatta az intézményvezető.
Felmondott helyettese, Szilágyi Tibor szerint egészen másként fest a gyógyszerészeti kar helyzete. „Szó sincs arról, hogy ne állítottuk volna össze a dossziét. Csakhogy Sipos Emese, aki korábban lemondott a dékánhelyettesi tisztségéről, teljesen érthető módon nem volt hajlandó aláírni egy, a magyar diákokat diszkrimináló dokumentumot” – mondta el Szilágyi. Ugyanis a román és magyar tagozat akkreditációs kérelme azonos, csak a dosszié fedőlapján ír mást. Míg a román nyelvű oktatás esetében végleges akkreditációról van szó, addig a magyar nyelvűben mindössze ideiglenesről.
„Nem mehettünk bele olyasmibe, hogy két diák, egy román és egy magyar ül egy padban, hallgatják a gyakorlati órát, de míg az egyik véglegesen akkreditált programon vesz részt, a másik csak egy ideiglenesen” – magyarázta a volt rektorhelyettes, aki szerint a vezetőség lépése annál is meglepőbb, mivel eredetileg a múlt év elején mindkét tagozat számára végleges akkreditációt kért. Ideiglenes engedélyt ugyanis az újonnan létesített a fakultások kapnak, ehhez képest Marosvásárhelyen 1948 óta zajlik magyar nyelvű gyógyszerészképzés. Szilágyi hozzátette, a magyar oktatók abba is beleegyeztek volna, hogy adjanak le ideiglenes akkreditáció-kérelmet, de akkor azt külön kapják meg, és ne a román tagozat részeként.
Kérdésünkre, hogy fennáll-e annak a veszélye, hogy a MOGYE-n az ősztől tényleg ne induljon anyanyelvű gyógyszerészképzés, Szilágyi Tibor igennel válaszolt, hozzáfűzvén, hogy a kocka még nincs elvetve. „Még senkit nem akarok ezzel riogatni, annál is inkább, mivel a hétfői szenátusi ülés egyik napirendi pontja éppen a magyar nyelvű gyógyszerészképzés. Ha nem sikerül dűlőre jutni, és az egyetem vezetősége erőlteti a diszkriminatív elképzelését, nem minket, magyar oktatókat, hanem a román többségű szenátust terheli annak a felelőssége, hogy ősztől a gyógyszeré

erdély ma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése