2015. 02. 17.

Johannis: decentralizálást és régiósítást!

Forrás: www.turnulsfatului.ro
Újra kell kezdeni a vitát a decentralizálásról és régiósításról, de az elvekből kell kiindulni, nem pedig a politikai vagy választási számítgatásokból – üzente Klaus Johannis államfő a Községek Egyesülete Közgyűlésének.

Johannis szerint új szemléletre van szükség a román államról és területi-közigazgatási átszervezéséről, melynek célja a hátrányok behozása és a fejlődés. Románia jelenleg a demokratikus építkezés folyamatának új szakasza felé tart, amelyet az új politikai realitások és a közvélemény elvárásai hoztak létre; ez a szakasz „egyrészt a politikai intézmények reformját jelenti, másrészt pedig a mentalitás és hozzáállás változását.

Az elvárás azonban minden szinten a nagyobb felelősségvállalás, nagyobb integritás, nagyobb átláthatóság a közéleti és politikai tisztségek gyakorlásában.” Az intézmények megreformálása és a közvélemény elvárásainak teljesítése érdekében elsősorban világos és időtálló szabályokra van szükség a választási rendszert, a pártok és a kampányok finanszírozását illetően, másodsorban pedig másfajta politizálási módra, amely nem politikai vagy személyes konfliktusokra alapul, hanem a problémák megoldására összpontosít.

Háromszék

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése