2015. 02. 13.

Amikor beszélhetsz



Minden korban vigyáztak a társadalom egészséges fejlődésére. A fertőző betegeket, a téves eszmék terjesztőit elkülönítették. Ez érthető is, példa erre a szervezetünk. A szervezet legfontosabb védőbástyája az immunrendszer. Fő feladata, hogy megkülönböztesse a saját és az idegen anyagokat. Valamint, ha idegen anyaggal találkozik, akkor azt eltávolítsa, megsemmisítse. Az immunis szó jelentése: védett, mentes. Immunitásunk lehet velünk született vagy szerzett. A velünk született védettség magzati korban alakul ki. A megszületett négy genetikusan meghatározott immunológiai adottságot hordoz: 1) a fehérvérsejtek fagocitáló képessége; 2) a gyomornedv sósavtartalmának baktériumölő hatása; 3) a bőr, a tápcsatorna, a légutak és a húgyutak nyálkahártyája véd a behatoló kórokozók ellen; 4) a szervezetben képződő baktericid kémiai anyagok. A szerzett immunitás a fehérvérsejtek közvetítésével alakul ki. Ennek lényege, hogy a szervezetbe bekerült idegen részecske vagy kórokozó a limfociták átalakulását, érését indítja el. Ennek az érési folyamatnak a végén válik képessé a limftocita arra, hogy speciálisan az adott idegen anyagra hatásos pusztító mechanizmust alakítson ki. 
A bibliai idők óta ismert fertőző betegség a lepra, amit súlyosan torzító bőrgyulladás, végtagi idegkárosodások és progresszív testi és szellemi leépülés jellemzi. A betegeket a társadalomtól többnyire ma is elkülönítik, mint Mózes idejében (Lev 13,1-2. 44-46). 
Ma a betegség gyógyítható is. Amikor Jézus a Tízváros vidékére ért, egy leprás jött hozzá. Térdre borult előtte és kérlelte: „Ha akarod, te meg tudsz tisztítani engem!” Jézusnak megesett rajta a szíve. Olyat tesz, amit nem szabad: kinyújtotta kezét, megérintette, és azt mondta neki: „Akarom! Tisztulj meg!” Erre rögtön megtisztult. Jézus szigorúan ráparancsolt: „Vigyázz, ne szólj erről senkinek egy szót sem...” Ám az, alighogy elment híresztelni kezdte a dolgot (Mk 1,40-45). 
Jézus gesztusában már az Egyház van jelen, amely megérint, megsimogat, továbbmegy. Jézus isteni szavával a leprást könnyen meggyógyította, de súlyosabbat kér tőle, a hallgatást. Miért kéri? Mert a leprás kitaszított volt, s az emberek nehezen felejtenek. Másrészt Jézus nem olcsó népszerűséget akar, nem csodadoktorként akar megjelenni, mert ő Isten országát hozta el. A meggyógyult bekerül a közösségbe, de beszédével elrontja Jézus útját, aki emiatt elhagyott helyen tartózkodik. Milyen más Pál apostol, aki minden tettét Isten dicsőségére végzi (1Kor 10,31-11,1). Ha megtisztultál és hálát adtál Istennek, akkor kötelességed a Lélek erejében hirdetni Krisztus evangéliumát. 

„Azt keresem, ami másoknak van javára, hogy üdvözüljenek!” 1Kor 11,1.

Darvas-Kozma József

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése