2015. 02. 25.

Dél-tiroli modell Székelyföldön


Forrás: hirmondo.ro
A termelői szövetkezet a megoldás - ez a Dél-Tiroli modell.
Termelői szövetkezetek létrehozását szorgalmazzák a háromszéki mezőgazdasági szakemberek, a gazdák egyelőre óvakodnak összefogni, mert rossz emlékeket idéz a szövetkezet megnevezés, holott ennek semmi köze a régi kollektív gazdaságokhoz.

„Évek óta beszélünk a gazdáknak a szövetkezetekről, de a saját tapasztalat többet jelent, mint a beszéd, ezért most lehetőség nyílt arra, hogy tapasztalatcserére menjenek Dél-Tirolba, hogy elsajátítsák a hatékonyabb módszereket”, mondta el lapunknak a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, Könczei Csaba.

Erről a lehetőségről beszélt a háromszéki gazdáknak egy gidófalvi találkozón Tamás Sándor. A háromszéki önkormányzat elnöke Dél-Tirolban meglátogatott egy tejtermeléssel foglalkozó szövetkezetet, ennek tapasztalatait ismertette a gazdákkal. Rámutatott, hogy az olaszországi régió adottságai hasonlóak a székelyföldihez, mégis eredményesebben gazdálkodnak. Az ottani szövetkezet nemcsak a tej begyűjtésével foglalkozik, hanem feldolgozza és értékesíti a tejtermékeket. A dél-tiroli szövetkezetet 60 gazda alkotja, 500 tehénnel napi 8–10 ezer liter tejet termelnek, amit feldolgozva literenként 2,44 lejért értékesítenek, mutatott rá Tamás Sándor, hozzátéve, ezzel szemben az uniós átlag 1,51 lej, míg Székelyföldön átlag 1 lej a tej ára.

A Mezőgazdasági Igazgatóság és az AgroSic Egyesület szakemberei készek startupok formájában támogatni a háromszéki termelői szövetkezetek létrehozását, csupán a kezdeményezésre várnak. Az EU jelentős összeggel támogatja az úgynevezett zártkörű szervezeteket, amelyek megtermelik, feldolgozzák és értékesítik a termékeket. Ezek működéséhez 1,5 millió euró értékű, 90 százalékos vissza nem térítendő uniós pénzalapra is lehet pályázni.

Hasonlóan vélekedik a Kovászna megyei pénzügy vezetője, Ambrus Attila, aki szerint a jövő a képviseletekben, a szövetkezetekben van. Egy korszerű termelői szövetkezetben a gazdák területei, gépei, állatai magántulajdonban maradnak, viszont a szövetkezet vezetőtanácsa a piaci igények függvényében határozza meg, mit termeljenek, milyen termékeket készítsenek. A nyersanyagot a szövetkezet felvásárolja a gazdáktól, a birtokában lévő gépekkel feldolgozza, majd a lehető legmagasabb áron értékesíti. Az év végi nyereség sorsáról a közgyűlés dönt, azt kiosztják a tagoknak, vagy a szövetkezet fejlesztésére fordítják.

A termelői szövetkezetek létrehozását előbb-utóbb meg kell lépni, hiszen egyre nagyobb kihívásokkal kell megküzdjenek a gazdák. A hazai tejtermelőket érzékenyen érintette az Európai Unió Oroszországgal szembeni embargója, hiszen a nyugat-európai országok Romániában olcsón értékesítik tejtermékeiket, ehhez még hozzájárul az is, hogy idéntől megszűnt a tejkvóta is. A gidófalvi gazdatalálkozón a Kovászna Megyei Szarvasmarhatartók Egyesületének elnöke, Ötvös Mózes elmondta: a mindennapi betevőt megtermelő gazdák elégedetlenek a támogatási rendszerrel, és azzal, hogy nem védi senki a jogaikat. Elvárják a prefektúrától, hogy a kormány képviselőjeként tegyen többet a háromszéki agrárium problémáinak rendezéséért, ellenkező esetben a gazdák utcára vonulva érvényesíthetik érdekeiket.

Kovács Zsolt
Székely Hírmondó
 **

Ha nem védi senki a jogainkat, akkor nekünk kell megvédenünk. Ezért is fontos a szövetkezetek létrehozása. 

Ajánlott félpercesek:

Egy virág segíthet

Élhető, nem érthető, csak hihető

Ne élj félelemben!

A legnagyobb kihasználatlan erő

Nem is cipész, hanem

Ami belül van, az emeli a magasba

A baj mélyebben van

Csak egész szívvel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése